dimecres, 15 d’octubre del 2008

Una bona notícia per als Blocaires...

Fins ara es recomanava a les persones que superen el mig segle d'edat que mantinguessin activitats com el càlcul mental, la lectura, els encreuats, o aquella cosa tan avorrida dels sudokus...

Llegeixo al diari AVUI d'avui, que uns investigadors de la Universitat de California a Los Angeles, acaben de publicar aquesta setmana un interessant estudi al Journal of Geriatric Psychiatry, on arriben a la conclusió següent: fer servir les famoses www les webs, activa més el cervell que llegir un llibre.

L'equip de l'estudi ha analitzat l'activitat neuronal de persones entre 55 i 76 anys quan es posaven davant de l'ordinador per treballar en la recerca i la lectura de temes a través de la xarxa d'internet. El subgrup de voluntaris que tenien més ampla experiència en l'ús de les noves tecnologies -i per tant, navegaven amb més domini de la xarxa- tenien una activació cerebral gairebé tres vegades superior al subgrup de persones adultes que no tenien habilitats internautes.

Les imatges de ressonància magnètica dels internautes mostraven l'activació de zones cerebrals similars a les mobilitzades durant la lectura de llibres i, a més, activitat en les àrees frontal, temporal i l'escorça cingular, totes relacionades amb el raonament i la presa de decisions.

L'estudi mostra clarament que navegar per internet -atenció blocaires- està relacionat amb una activació dels circuits cerebrals que no es detecta durant la simple lectura [de llibres].

Ja sé que la immensa majoria de blocaires i bloggers que es mouen per la xarxa són gent jove i per tant, de moment, aquest estudi potser els deixarà una mica indiferents, però als que ja superem la seixantena aquest estudi ens conforta i encara ens anima una mica més a continuar bloguejant...

Si a més de passar-t'ho bé, fent amistats, aprenent moltíssimes coses interessants a través dels Blogs, resulta que a més a més això ens tonifica el cervell..., doncs, vinga a continuar publicant, pensant i navegant a través de la xarxa...

Crec que per a tots els blocaires "seniors" aquesta notícia és una injecció d'optimisme...

Blogueixo, ergo sum...!!!


* * *


dimarts, 14 d’octubre del 2008

Els Premis Blocs Catalunya, ja tenen nom...

Ja s'ha resolt el tema dels Premis Blocs Catalunya 2008 (vegeu aquí)

El passat divendres 10 d'octubre es van lliurar a Girona els premis als guanyadors

Des d'aquí felicitats a tots els guanyadors i finalistes...

La concessió dels premis i les decisions del Jurat han portat una certa polèmica en el món blocaire, per això em remeto al comentari que la M. ha fet en el seu blog "Todoreh", ja que estic totalment d'acord amb l'anàlisi que ella fa i el subscric plenament (vegeu-lo aquí).

* * *

dissabte, 4 d’octubre del 2008

El Museu de Lleida...

Avui hem visitat el Museu de Lleida, diocesà i comarcal, una visita altament recomanable...

El Museu de Lleida és una institució al servei del territori i dels seus habitants, reuneix i mostra els béns museístics de la ciutat de Lleida i de les seves àrees d'influència, amb col·leccions centenàries aportades per l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el Museu Diocesà de Lleida, el Capítol de la Catedral de Lleida, i enriquides amb cessions d'altres institucions públiques museístiques.

La nova seu del Museu de Lleida, obra de l'arquitecte Joan Rodon, està construïda als terrenys de l'antiga Llar de Sant Josep, edifici de beneficència que aprofitava les instal·lacions d'un antic convent carmelita. El nou edifici del Museo embolcalla l'antiga església del convent, d'inicis del segle XVII, reformada i ampliada al llarg del temps, que s'integra i, alhora, participa del discurs museogràfic.

L'exposició permanent mostra un miler d'objectes de gran riquesa històrica i artística, i convida el visitant a un viatge per la història i el patrimoni d'un ampli territori que té en la ciutat de Lleida la seva capital natural.

Destaca pel seu especial interès, l'audiovisual dedicat a explicar la història dels ilergets Indibil i Mandoni, herois ilerdencs que com aliats de Cartago van lluitar contra els romans en les guerres púniques.


El Museu ofereix al visitant un itinerari de descoberta de les nostres arrels prehistòriques -des de l'home primitiu, neardental- fins a l'actual segle XXI, amb la voluntat de preservar la memòria, per a l'estudi i el gaudi del públic d'ara i de les futures generacions. El Museu esdevé, a més, un espai participatiu i de diàleg que, mitjançant una museografia interactiva i didàctica permet reviure el passat, gaudir del present i projectar-se cap al futur.

També és especialment remarcable, a més de la part prehistòrica, tota la secció d'art religiós, amb obres impressionants del romànic més pur, del gòtic i del renaixement. Amb una gran rellevància de tots els tresors que van ser trets de la mateixa Seu Vella de Lleida a l'època de Felip Vè. i escampats per pobles dels voltants, i en especial els tresors procedents del monestir de Villanueva de Sigena a la comarca dels Monegros.


No em queda més que recomanar-vos vivament una visita amb calma a aquesta magnífica instal·lació inaugurada a finals de l'any 2007. No en sortireu decebuts...!!

* * *


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin