divendres, 9 de juliol del 2010

Noruega: A l'encontre del Cercle Polar Àrtic... (06)

 la crònica del viatge comença aquí...

Després de travessar l'amplíssim Vestfjorden que separa les illes Lofoten de la costa, el vaixell va fer una llarga parada nocturna a Bodo, la capital del Nordland.

De matinada naveguem, ara sí, a l'encontre del famós Cercle Polar Àrtic, situat exactament 
a 66º 33' de latitud nord.

El matí és força fred, són quarts de nou del dia 12 de juny de 2010, però la visibilitat és molt bona, i això ens permet veure al fons la glacera Svartisen
 
i unes aigües super tranquil·les que ajuden a gaudir d'aquests bells panorames...

A l'horitzó ja s'endevina la roca on formalment s'emplaça el monument que indica que estem travessant en aquell moment el Cercle Polar Àrtic

Aquí el moment en que el superem

i el monument commemoratiu

Un cop superat aquest indret, important pel que fa a la seva situació geogràfica, hi ha una tradició entre els capitans de la companyia Hurtigruten d'obsequiar als passatgers amb un diploma commemoratiu com a record, i com a curiositat, permeteu-me que l'inclogui aquí sota...

Seguim la ruta navegant plàcidament i fent dues breus parades a Ornes i a Nesna, 

 i cap al migdia arribem a una població més important Sandnessjoen
on podem baixar i passejar una estona pel centre

admirem les cases boniques on viuen els noruecs, totes elles de colors diversos i ben guarnides...

i en el centre de la població ens trobem aquest rètol que volem endevinar que ens diu: "Gagate", encara que sona escatològic, penso per associació i semblança fonètica amb els que vam veure al país basc que deien: 'Gogoratu' = atenció.

Acabada la visita i retornats a bord, prosseguim vorejant la costa noruega camí de la propera parada, Bronnoysund, però abans d'arribar podem contemplar el bonic massís muntanyós de les 'Set germanes',

Aquest massís és famós perquè està estretament relacionat amb les llegendes dels Trols típiques del folklore noruec


Anem deixant les set germanes enrera
 i entre boires a la llunyania
Arribem a primera hora de la tarda a la població de Bronnoysund on tenim només 45 minuts per conèixer els voltants del port.
(quines casetes tan maques...)
Aquí descobrim que aquesta població està just a mig camí i equidistant en 840 kms. tant en direcció al Cap Nord (71º), com en direcció a la població de Lindesnes, a l'extrem més meridional de Noruega (58º)
Hem de retornar..., una hora passa volant...

Mentre tornem a navegar plàcidament ens anem acostant a la famosa muntanya foradada Torghatten




Segons la llegenda, el forat el va fer el troll Hestmannen mentre perseguia a la formosa i virginal Lekamøya. (llegiu tota la llegenda a l'enllaç wiki)

 El forat, amb una longitut de 160 m, una amplada de 35 m, i una alçada de 20 m, es va formar durant l'edat del gel escandinau. El gel y l'aigua van erosionar les roques menys resistents, mentre que les roques més dures del cim de la muntanya van resistir al desgast.

* * *

Avui acabem aquest dia força tranquil, hem superat el Cercle Polar i naveguem en direcció a Trondheim, ciutat on arribarem demà ben d'hora al matí, i on abandonarem el MS Midnatsol que ens ha portat durant cinc dies tot al llarg de la costa noruega.

Anem a sopar d'hora, demà hem de matinar, i a dormir ben bressolats pels suaus moviments de la inèrcia del vaixell.

Bona nit

* * *



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin