dijous, 22 de març del 2012

ÖTZI, la mòmia de gel...

Ahir, organitzat per POL viatges, vam tenir el privilegi d'assistir a una visita comentada a la magnífica exposició que ha instal·lat el MAC (Museu d'Arqueologia de Catalunya) sobre ÖTZI, la mòmia del gel, la mòmia humana humida més antiga del món.

Descoberta el 1991 en una glacera dels Alps, a la regió de la vall d'Ötz. Des de l'any 1998 l'Home de Gel es troba conservat al Museu Arqueològic del Tirol del Sud (a Bolzano, Itàlia), en una cambra frigorífica especialment dissenyada, on se'l pot veure amb tot el seu equipament.

Ötzi era un home d'uns 45 anys, cabell llarg i fosc, ulls marrons, 1,60 m. d'alçada i 50 kg. de pes.
Aquest és el retrat robot d'Ötzi, l'home de gel que va viure fa 5.300 anys als Alps.

Gràcies al gel, el cos es va momificar de manera natural i es va conservar fins que el 1991, uns excursionistes alemanys el van veure i van avisar a les autoritats pensant que es tractava del cos d'un alpinista extraviat i accidentat. Poc després la comunitat científica va confirmar que es tractava d'una troballa sensacional, una de les mòmies naturals més antigues del món.

El descobriment d'Ötzi representa una valuosa font d'informació. La seva vestimenta i tot l'equip que portava a sobre trobat al seu voltant van permetre fer-se una idea de la vida i dels recursos que s'utilitzaven en aquella època. Els investigadors han desvelat els última aliments que va menjar i les malalties que va patir al llarg de la seva vida.

Moltes altres qüestions romanen encara pendents. Una d'elles, la de la seva mort: l'assassinat d'Ötzi, ja que tenia una fletxa clavada al seu pulmó, porta sense resoldre's més de 5.000 anys...!!!


Us recomano aquesta exposició magníficament documentada al MAC, Passeig de Santa Madrona, 39 - Parc de Montjuïc, a Barcelona.

I si algú està interessat a veure a Ötzi en directe, sapigueu que POL viatges té programada una sortida a la bonica localitat de Bolzano, al sud-Tirol italià, del 21 al 25 de setembre d'enguany.
La regió per si sola justifica un viatge.

* * *

2 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Prenc nota de la recomanació.
Me'n recordo de quan el van trobar, òndia! ja fa vint anys...

Lectora corrent ha dit...

Fa unes quantes setmanes vaig anar fins al Museu Arqueològic amb la intenció de veure aquesta exposició, perquè en el seu moment vaig anar seguint la descoberta d'aquest home i els estudis que li anaven fent.

Em pensava que el Museu tancava a les vuit del vespre i, com que feia molta calor, vaig sortir de casa ja una mica tard. Vaig arribar-hi a dos quarts de set i la noia de la porta em va recomanar que hi anés un altre dia, perquè tancaven a les set i a més, ja havien fet el darrer passi de l'audiovisual que acompanya l'exposició. Després encara ha anat fent més calor i quan estava plantejant-me de nou la visita, vaig veure les dates en un diari i --si no l'han prorrogada-- ja deu estar clausurada. Hauré d'esperar a fer un viatge al nord d'Itàlia i veure l'Ötzi real.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin