dilluns, 7 d’octubre del 2013

La ciutat gal·lo-romana de PÉRIGUEUX, al cor del Périgord francès... (02)


Aquest matí del dimarts 24 de setembre, festa de La Mercè a Barcelona, ens disposem a visitar la ciutat de Périgueux, el centre i capital de l'anomenat Périgord Blanc. (aquí teniu un bon enllaç per conèixer a fons la seva història)

La nostra primera idea fou de visitar els pintorescos carrers de la vila closa, plens d'art i d'història, amb 39 edificis catalogats com a monuments històrics.
L'autocar ens deixa ja davant la imponent torre Mataguerre, l'únic vestigi que queda de les muralles que envoltaven el Puy-Saint-Front, el cor de la ciutat antiga gal·lo-romana.


Canviem, però, ràpidament les previsions, ja que ens esperen al museu Vesunna, per a una visita concertada, i per tant ens dirigim cap allà tot passant per davant d'una altra torre impressionant, la que queda de l'antiga domus de Vésone.







El Museu Vesunna és únic a França ja que protegeix els vestigis d'una gran casa gal·lo-romana, la domus de Vésone. Fou inaugurat el 2003, i ens ofereix un recorregut de 3000 m2 d'exposició sobre el que fou el Périgord antic, i està situat al cor d'un parc arqueològic i vegetal.
Damunt d'unes pasarel·les pots circular per veure les restes d'aquesta impressionant domus, i gaudir de tots els materials que es van poder recuperar en les excavacions. Museísticament la presentació és esplèndida, i el continent, obra del prestigiós arquitecte Jean Nouvel, ens deixa bocabadats...

...és com un gran paraigües amb parets enormes de vidre que deixen veure el paisatge vegetal on hi ha les restes de la torre, i també de les muralles del s.IV. 
És com una visió sobre el passat enterrat sota la finestra d'una arquitectura moderna.
Al centre de la maqueta de la ciutat antiga, hi veiem l'espai quadrat i obert on s'ubicava la torre Vésone al seu centre.

El museu alberga col·leccions de diferents peces de ceràmica, mosaics, vidres, joies, vaixelles, etc. procedents de les excavacions arqueològiques fetes a la ciutat. 










Veieu una mostra de les pintures recuperades de la gran domus...

Crec que les fotografies que us he presentat fins ara, donen ja una bona imatge de la importància d'aquest museu i de la seva bellesa, dins el marc en el que està situat...
Us recomanem vivament la seva visita.



* *
Després d'aquesta interessant visita ens desplacem a peu fins al lloc del dinar, el restaurant Le Bassin, al centre de la ciutat, per cert molt recomanable.

Ben dinat, comencem el passeig pel centre, recorrent els pintorescos carrers de la vila closa, i podem constatar que Périgueux és també una ciutat medieval i renaixentista, amb un gran patrimoni arquitectònic, amb cases amb entramats de fusta, palauets amb torreons, testimonis de la riquesa dels comerciants i artesans d'aquesta ciutat.
Veiem alguns exemples...
 Una de les cases més antigues de la ciutat, després convertida en convent...
un altre edifici medieval

amb les vigues de fusta que encara aguanten l'edifici...
un altre palauet...







I finalment, la joia de la corona, serà veure la Catedral de Saint-Front. Un meravellós edifici amb arquitectura en planta de creu grega, coronat de cúpules d'inspiració bizantina. Declarada patrimoni de la humanitat des del 1998. És una etapa imprescindible per als peregrins del camí de Santiago.

La seva construcció va començar al segle XIIè. i després a sofert diverses modificacions posterios com les seves cúpules. L'interior és realment esplèndid



 Un magnífic altar amb retaule treballat en fusta de caoba
 Un vitrall amb la imatge del sant patró, Saint Front
 Una bonica pietà
 Un altre vitrall del sant
Aquest pantocrator, és una de les poques restes de les pintures romàniques originals

Des del claustre podem contemplar alguna prespectiva més d'aquesta bonica
església catedral.




Aquesta catedral de Saint-Front, fou construïda al segle XII, basant-se en els models d'esglésies romàniques que es construïen a la regió i inspirada en les cúpules bizantines que recorden les de Sant Marc a Venècia o l'església dels Sants Apòstols de Constantinoble.

* *
Aquí va acabar la nostra visita a la ciutat de Périgueux. De tornada vam anar a residir a un altre hotel diferent del primer, l'Hôtel Meysset, situat dalt d'un turó a prop de Sarlat, ubicat en un edifici medieval i enmig d'un bosc.


Amb una esplèndida piscina solitària, que algun dia d'aquests segur que tastaré...
Un lloc preciós i super tranquil.
Amb una terrassa per descansar i fer tertúlies després de sopar



La resta de nits les passarem en aquest hotel.

* * *
Demà dimecres dedicarem el matí a fer la visita guiada al nucli antic medieval de la vila de Sarlat, la que ens acull tots aquests dies, i que a més per ser dia de mercat, estarà super animada.
Després visitarem uns grans Jardins al Manoir d'Eyrignac, i encara una Abadia fortificada del segle XII.
(Tot això ho veurem en el proper capítol...)





1 comentari:

Anònim ha dit...

Salvador moltes felicitats pel teu blog. La planificació dels viatges, els comentaris i les fotos son excel·lents. Tota la família hi estem enganxats.
família Boloix Roura

PD- Per cert ens el va recomanar la Tey

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin