dilluns, 13 d’abril del 2009

Memòria històrica...

Ara que tot just s'acaba d'inaugurar la nova Plaça de Lesseps, i quan encara estem de ple en la setmana de Pasqua, he recuperat del meu àlbum fotogràfic familiar, aquesta foto on estem la meva cosina Marta, un parell de mesos mes gran que jo mateix, i la meva cosina Pilar, la petita, amb els palmons i la palma el diumenge de Rams, al peu de les escales de la Parròquia dels Josepets..., sí, sí, les mateixes que encara podeu trepitjar ara malgrat la remodelació de l'espai.

D'aquesta foto fa ni més ni menys que gairebé 60 anys...


Jo que vaig nèixer i viure molts anys a prop de la plaça de Lesseps, recordo perfectament com era aquella plaça als anys 50's. Davant l'església hi havia una rambleta molt curta amb una doble filera d'arbres i a l'extrem hi havia el quiosc on compràvem els diaris i el famós TBO.

Just al davant, en el que era l'illa on hi havia algunes cases i al darrera la masia de Can Ros, hi havia un bar on acostumàvem a anar amb el meu pare a fer el vermut o a prendre un cafè. Si no recordo malament un cafè valia 4 pessetes, donaves un duro i et tornaven el canvi, una "rossa", (una rubia) aquella peça de 1 pesseta amb la cara del "franquito", el famós dictador que vam haver d'aguantar tants i tants anys. Ara un cafè amb una mica de sort val 1€ = 166 peles rosses de les d'abans.


També recordo que just a la cantonada del bar hi havia la parada "origen i final" del tramvia, penso que era el 20, que et portava fins al paral·lel, i si era a l'estiu circulava amb aquells vagons tipus jardinera tots oberts i guarnits amb uns farvalants amb ratlles blaves i blanques... era tot un goig fer el trajecte amb aquell tramvia i a la fresca... Una mica com el precedent d'ara del Bus turístic.

La plaça Lesseps va ser el centre neuràlgic de la meva infància, ja que jo vaig nèixer a la República Argentina, molt a prop de Lesseps. La plaça la creuava cada dia per anar a escola als Hermanos de la Salle, al "cole" que ara han enderrocat per fer un edifici nou. En l'edifici de la cantonada actual banda mar hi havia la seu del cine Roxy. Aquest era el nostre cine familiar al que sempre anàvem nosaltres, a part també del cine Selecto, que era al davant de la plaça Trilla, i on feien dues pelis i varietés, una mena de revista tronada, i canviaven cada setmana la programació.

A Lesseps anàvem a jugar als futbolins en un local que hi havia, a Lesseps anàvem a comprar dolços a la pastisseria, i també anàvem al barber, i a comprar els diaris, a la drogueria i a la granja a comprar un frigo de tall de tres colors, i evidentment, també anàvem a missa els diumenges a la parròquia dels Josepets. Lesseps, doncs, remou tots els meus records d'infància.

Finalment un apunt sobre un altre dels elements cracterístics de la plaça, la marquesina o edicle modernista que coronava l'entrada del metro de Lesseps, l'actual L3, que malauradament fou enderrocada, i que ara avui podem recuperar la seva imatge gràcies a la gentilesa d'en Jordi, un amic blocaire que me l'ha cedit, i que en el seu bloc "Barcelona Antiga", es dedica a recuperar aspectes antics de la nostra ciutat (vegeu aquí)

* * *

Per acabar la rememoració històrica, us poso l'enllaç al vídeo que aquests dies corre per internet per si encara no heu tingut ocasió de veure'l:
Un viatge per Barcelona en tramvia l'any 1908
. (vegeu aquí)
Des de la cabina del conductor el reporter filma el recorregut pel Passeig de Gràcia, el Carrer Salmeron, i arribant a la plaça Lesseps. El va produir Ricardo Baños.

(al minut 1:45' comença la pujada pel carrer Gran de Gràcia, antic carrer Salmeron, al minut 3 ja és a l'alçada de la Rambla del Prat i Fontana, i al minut 3:23' arriba a la Plaça de Lesseps, i fins al minut 3:40' podem veure perfectament la façana de l'església dels Josepets, amb les mateixes escales on erem nosaltres amb la palma en la foto que encapçala aquest post...)

5 comentaris:

Júlia ha dit...

Les poques fotos que es feien acostumaven a ser per la Palma.

Recordo molt bé la plaça, anàvem un cop l'any al Parc Güell amb la meva mare i crec que era quan hi passàvem, em semblava un altre món, a mí, que vivia pel Paral·lel, era una meravella. No m'agrada com l'han deixat però al menys no hi ha 'l'escalèctric'.

Vaig trobar un llibre dels anys 20 als encants, d'un periodista, que explica com sota l'església hi ha una mena de catacumbes amb molts enterraments, ironitza dient que no cal anar a veure les de Roma.

Aquests tramvies es deien 'jardineres', jo el que més recordo és el 55 que venia de Collblanc i anava fins la Barceloneta, a l'estiu, hi anàvem alguna tarda de diumenge, era tot un esdeveniment. Anàvem als 'banys', que dèiem aleshores.

JoRDi JVR ha dit...

Gràcies per donar-nos a coneixèr els teus records d'aquesta cambiant plaça de la qual soc veí. La que ens han deixat ara es una plaça bastant freda i amb massa ferralla que desllueix els edificis emblemàtics supervivents: la casa Ramos i l'esglesia dels Josepets.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Un "post" per a sucar-hi pa, Sorro.
Deliciós.
A la meva infància no hi havia tramvíes, però sí que recordo els oberts, que em feien molta gràcia, quan baixàvem a Barcelona.
El videu és un gran document tanmateix.
I la imatge de Josepets amb el passeig a mí m'ha fet sed. Sed de que hi hagués actualment més sensibilitat i menys cullonades de disseny.
Salutacions.

Anònim ha dit...

Grans records ! Jo també vaig viure, i visc, prop de la plaça Lesseps i tot el que expliques és exactament el que recordo. Fins i tot crec que el meu germà va ser company teu a La Salle Josepets !! Jo encara recordo la Plaça de las Creu, on hi anàvem a veure espectacles de circ.

Salvador ha dit...

Gracies anonim pel teu comentari, pero si em puguessis dir qui ets t'ho agrairé, per poder situar el meu antic company al cole...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin