dimarts, 1 de setembre del 2009

70è. Aniversari de l'inici de la II Guerra Mundial



Avui, 1 de setembre de 2009, dia per dia, hora per hora, minut per minut, just a les 4:47 hores de la matinada, fa exactament 70 anys que va començar la II Guerra Mundial.


Fou en aquest indret del Westerplatte, que hem tingut ocasió de visitar recentment, que el dia 1 de setembre de 1939, a les 4:47 hores, el cuirassat Schleswig-Hollstein obria foc contra la petita guarnició polonesa encarregada del magatzem militar de transport que s'havia creat en aquest lloc el 1924 per decisió de la Societat de Nacions.

Malgrat la desproporció dels efectius militars que s'enfrontaven, els 182 soldats dirigits per Henryk Sucharski no es van rendir fins el 7 de setembre, després d'una resistència ferotge (que va provocar l'admiració dels alemanys i als combatents la consideració i els honors militars).

El 21 de setembre Hitler en persona va anar a inspeccionar el lloc on més de 300 soldats alemanys havien mort enfrontant-se contra solament 15 polonesos.

Un dels edificis bombardejats ha restat tal qual va quedar com a record d'aquella tragèdia.

Hitler va invadir Polònia per aquest corredor de Danzig, encenent la guspira que desencadenaria la catàstrofe posterior.


Per commemorar aquests fets, símbol de la resistència polonesa, el 1968 es va construir un monument monolític de 25 m. que representa una empunyadura d'espasa plantada al terra al damunt d'un petit promontori artificial de 25 m.


Molt a prop del lloc resta encara la Fortalesa Wisloujscie que abandonada durant molts anys, ara ha començat a ser restaurada, ja que fou l'encarregada de vigilar l'accés a l'estuari del Vístula (i per tant de Polònia) que els vaixells havien de creuar per arribar al port de Gdansk en el Motlawa.


* * *

He volgut fer aquest petit recordatori commemoratiu, sensibilitzat per les experiències recentment viscudes "in situ" amb motiu del nostre viatge a Polònia. Vivint molt de prop i escoltant les vivències dels polonesos que hem pogut tractar, de la barbàrie i la bogeria que allà es va viure i van haver de patir, i amb el desig i l'esperança que mai més ningú hagi de tornar a viure fets tant lamentables i tant salvatges.

1 de setembre de 2009
- 70è. aniversari -

3 comentaris:

Maurici ha dit...

Que interessant Salvador, soc un entusiasta de la Història i encara mes de l'època que va esclatar la "II Guerra Mundial"

kweilan ha dit...

Uns llocs plens d'actualitat per l'aniversari.

Joan Antoni ha dit...

Sí la darrera guerra entre les grans potències. Com n'hem de dir ara de les nombroses guerres entre coalicions de grans potències contra pobles petits?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin