dimecres, 8 de juliol del 2015

ANVERS, pintura famosa i Museus avantguardistes...(04)

El dimarts dia 16 de juny, de bon matí, el nostre vaixell era atracat al gran port fluvial del riu Escalda, davant mateix de la ciutat d'Anvers.
Havia estat navegant bona part de la nit després de sortir de Brussel·les.

L'Escalda és un gran riu amb una llarga història, i amb una característica poc comuna en altres rius, com la de ser sensible a les marees atlàntiques a molta distància de la seva desembocadura en el Mar del Nord, com és el cas aquí a l'altura de la ciutat d'Anvers (Antwerpen), a més de 80 kms. de la costa.
Aquest fenòmen ens va cridar molt l'atenció ja que per sortir i entrar del vaixell, a vegades havíem de pujar per la passera fins al moll, i altres vegades havíem de baixar. 
(aquí pujant un petit desnivell)
El ritme cíclic de les marees afectava el nivell de l'aigua del riu fins a uns 10 metres al llarg del dia fins a dues vegades (cada 6 hores i escaig). 
I era ben perceptible quan passaves de tenir una vista de la ciutat desde les finestres del vaixell, a tenir, al cap de poques hores, la vista d'un mur de pedra de la pared del moll, per l'enfonsament d'uns quants metres de la nau...

Avui, doncs, ja sigui pujant o baixant per entrar i sortir del vaixell, passarem tot el dia aparcats aquí davant la ciutat i aprofitarem per descobrir el seu ric patrimoni i els seus museus avantguardistes, com el Museu Mas, que coneixerem a la tarda.

Comencem el matí sortint a peu per tal de fer una passejada pels carrers propers al gran port fins arribar al centre històric i monumental d'Anvers, que és la ciutat més gran de la Regió de Flandes, i la segona de Bèlgica.
 En primer lloc admirem el conjunt de la gran plaça central (la Grote Markt), amb el sumptuós edifici de l'Ajuntament, 
On hi destaca també la impressionant font monumental central, amb el grup escultòric obra de Jef Lambeaux. 

L'ajuntament la va erigir en 1887, en honor al fundador de la ciutat Silvius Brabo, la figura principal, que aquí la veiem llençant una mà...
(un detall de la font)
Aquesta font té una història ben original, lligada al nom de la ciutat, Antwerpen literalment significa llençar una mà=hand
i werpen=llençar.

I la llegenda de l'origen del nom de la ciutat és aquesta:
"cap a finals de l'imperi romà, un gegant nomenat Druoon Antigoon, vivia a la riba del riu Escalda i obligava a pagar un peatge a tots els que passaven per allà. Aquest gegant molestaba als mariners i els amenaçava amb tallar-los una mà si no pagaven... Es diu que un centurió romà es va enfrontar amb el gegant Druoon i li tallà una mà, i la va llençar al riu per tal que mai més tingués ànims de seguir tallant mans. Els habitants de la zona van anomenar aquest lloc com Ant-werpen (Hand=mà i Werpen=llençar), i així va nèixer el nom de la ciutat"

i també són d'admirar les cases gremials que envolten la plaça, totes elles rematades amb estatuetes d'or. 



 Anvers és la ciutat natal del pintor Peter Paul Rubens, el pintor barroc més popular de l'escola flamenca, on les petjades d'aquest genial artista s'han convertit en un símbol de la ciutat.

Després de contemplar tot l'entorn i sentir les seves llegendes, ens encaminem cap a la Catedral, que també serveix de reliquiari a les obres de Rubens

L'exterior de la catedral és també força impressionant, en especial la gran portalada de l'entrada principal amb tots els seus detalls escultòrics (vegeu)...






(el Judici final)


(els bons cap al Cel)
(i els dolents cap a l'infern)
A l'interior magnífic de la Catedral, 

hi ha altres obres d'art com el fantàstic púlpit,
 i la preciosa Creu processional, 
i es conserven també dos dels magnífics i famosos quadres de Rubens: "l'Ascensió a la Creu", i "el Davallament de la Creu", que podrem contemplar i admirar amb fruició en tots els seus detalls.
(tríptic de l'Ascensió a la Creu)
(un magnífic detall)
(el davallament de la creu)



















(Simó el sostè en els seus braços)
(Sant Cristòfol, el patró)










Encara cal destacar altres elements interessants de l'interior de la Catedral, com el cimbori, i els vitralls, 



















i alguna altra obra d'art, com la de Sant Lluc pintant a la Mare de Déu, 
del conegut pintor Maerten de Vos...
















No sortim encara sense venerar a la patrona de la ciutat 
Notre-Dame d'Anvers


Ara sí, sortim finalment de la Catedral, i comencem el camí de retorn cap al vaixell tot passant pels barris antics medievals de la ciutat i contemplant alguns dels racons i edificis més interessants...

(l'església dels Jesuïtes)

(detall del cor de fusta)



Acabada la breu e intensa visita del matí a la ciutat, 
retornem al vaixell per a dinar.
* *
A la tarda anem a visitar un museu espectacular, es tracta del 
Museu MAS (Museum aan de Stroom). 
Obra moderníssima de l'estudi neerlandais Neutelings-Riedijk Architecten

Inaugurat l'any 2010, situat a la zona del port, davant del riu Schelde, l'edifici s'imposa en el paisatge portuari de la zona, amb una arquitectura molt atrevida que manté la tradició de la bòbila de les façanes de la ciutat, incorporant enormes panells vidriats i ondulats a manera d'onades.


















La seva arquitectura i el seu aspecte super sorprenent crida fortament l'atenció, ja que les diverses parts de l'edifici semblen flotar les unes damunt les altres en un mar de vidre que li confereix un aspecte molt original al temps que molt atrevit.
El tema central del MAS és Anvers en els seus molts aspectes. Temes principals són la Metròpolis, el Poder, la Vida i la Mort, i la llarga història de la ciutat com a un important port internacional. 
Veiem una mostra d'algunes de les obres exposades...


Les vistes exteriors des de les plantes superiors, a mesura que anem pujant...

 
El museu informa al públic de la manera més moderna, utilitzant nous mitjans de comunicació com els codis QR en molts objectes que els connecten a la informació disponible en cinc idiomes.
I les noves tecnologies són presents en algunes de les sales...

Finalment una gran terrassa exterior, dalt de tot de l'edifici, permet veure una bona panoràmica de tota la ciutat, de la zona portuària i del riu.


* *
A continuació, acabada la visita d'aquest museu, ens dirigim en autocar fins a l'Estació Central de trens, on coneixerem el famós i imponent edifici amb el seu elegant vestíbul.




(rellotge a la zona de vies) 
(el bonic rellotge de la sala del bar)
Aquí es va filmar el 2009 un d'aquells populars flashmob que va tenir molt d'èxit a les xarxes, amb més de 20 milions de visites, i amb la música del Do Re Mi... Let your body move !, i que podem recuperar a través del YouTube.

I jo que m'ho miro embadalit des de les mateixes escales de l'Estació...
Acabada la visita a l'estació central, un petit grup de nosaltres decidim tornar al vaixell caminant, tot passejant per alguns dels carrers més cèntrics i comercials de la ciutat.



















Abans, però, d'embarcar-nos, anirem encara a conèixer el curiós pas subterrani per a vianants i bicicletes que per sota del riu Escaldaa una gran profunditat, uns 35 metres, connecta els dos sectors de la ciutat. Va ser construït l'any 1932. 
Realment espectacular i interessant.




* * *
Avui l'espectacular equip de cuina del vaixell ens obsequiarà amb un típic sopar Belga, però no patiu, no tornaré a posar tot el menú, només un parell d'especialitats:

"Gentse Waterzooi" estofat de verdures & pollastre
Musclos belgues al vapor
Wafel Belga amb salses variades
Pastís "Crème Brulée"
Crema belga de cafè

* *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin