Hem visitat la magnífica exposició a Caixa Forum, sobre Toulouse-Lautrec i l'esperit de Montmartre.
Està formada per 350 obres procedents de col·leccions d'arreu del món. És una exposició sense precedents al nostre país.
Evidentment Toulouse-Lautrec hi té un paper destacat, amb litografies i dibuixos extraordinaris. Al costat de les seves obres, també es mostren les d'alguns dels artistes més destacats del moment, com ara Paul Signac, Pierre Bonnard, Henri-Gabriel Ibels, Alfred Jarry, Erik Satie i Gustave Charpentier.

* * *

París, Montmartre, el Moulin de la Galette, l'absenta, Le Chat Noir, els espectacles de cabaret i de circ, les revistes humorístiques, les litografies amb grans imatges en color, el teatre d'ombres xineses, els vestits de volants i els barrets de copa...
Són referents del període 1886-1900 que transcendeixen la història de l'art. Representen el triomf de la llibertat davant les convencions de la creació i la vocació davant la seguretat de la vida burgesa, de la bellesa del moment davant els valors intemporals de les acadèmies.
Per començar la mostra ens transporta a Montmartre, un antic municipi independent que es va annexionar a París el 1860.
L'esperit de Montmartre va ser un estat d'ànim avantguardista compartit per creadors de diferents escoles: naturalistes, simbolistes, incohérents i nabís.
El cabaret Le Chat Noir i els seus clients habituals van ser els principals impulsors de la consolidació de Montmartre com a centre de la vida artística i literària.
El fumisme, un tipus d'humor practicat pels incohérents i altres grups que freqüentaven Le Chat Noir, va servir per contrarestar la pompositat i la hipocresia que, segons ells, caracteritzaven gran part de la societat.
Publicacions com La Revue blanche van fer possible i van estimular la creació d'un mercat de gravats i cartells originals creats pels artistes.

Al llarg de la seva existència, el Théâtre Libre i el Théâtre de l'OEuvre van encarregar il·lustracions per a les portades dels programes i dissenys per als decorats a molts dels artistes de Montmartre.
El circ va assolir un alt grau d'acceptació entre els col·lectius artístic i literari. Els artistes de circ eren vistos com a marginats que es dedicaven a una activitat poc convencional i insegura que, al seu torn, comportava un tipus de vida estrany i de moral dubtosa.
Van ser aquestes qualitats les que van impulsar també artistes com Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre Bonnard, Henri-Gabriel Ibels i Joseph Faverot entre d'altres, a incloure el circ en el seu repertori pictòric.
* * *
Una exposició realment molt recomanable i un muntatge força excepcional, del que encara podeu gaudir-ne, els que no ho hàgiu fet encara, fins el dia 20 de gener de 2019.
La Vie a Montmartre
(dessins de Pierre Vidal)
* * *