dilluns, 11 de novembre del 2024

Pel SOLSONÈS, a la recerca del seu Patrimoni... (05)

   ✒ La crònica de la sortida comença aquí...

 diumenge 3, últim dia de la nostra estada per aquestes terres del Solsonès, visitarem el turó de Castellvell sobre la ciutat de Solsona, on es troben vestigis dels ibers, també veurem el santuari de la Mare de Déu del Remei. Baixarem al Pou de Gel, i acabarem la jornada recorrent les diverses sales del Museu Diocesà i Comarcal.

Som-hi..!!

A primera hora ens enfilem fins al cim del turó de CASTELLVELL, situat a 130 metres per sobre de la ciutat, on queden restes del castell, 

    (restes de la Torre d'homenatge)

i per un corriol de muntanya arribem fins un replà, a la zona més alta del turó, on es poden veure restes de les sitjes que utilitzaven els ibers per guardar el gra, així com també restes dels murs d'algun castell o fortificació...

Des d'aquest indret també tenim una bona vista sobre la ciutat de Solsona 
 També amb un bon zoom, podem gaudir de la visió del Pedraforca

Al damunt de les restes de castells medievals, a posteriori es va construir un notable edifici d'estructura gòtica, que a romàs obert al culte com a Santuari de la Mare de Déu del Remei.

(la nau gòtica)
(la imatge)

* * *

És hora de tornar a la ciutat, i baixem per dirigir-nos a visitar el famós Pou de Gel

Un element del patrimoni de la ciutat magníficament restaurat, tota una estructura de planta circular coberta amb una cúpula, 

que servia per emmagatzemar el gel obtingut del riu Negre o del forat de la Bòfia. S'utilitzà des del segle XVII al XIX.

Durant la visita descobrirem com funcionava la producció, emmagatzematge i comercialització del gel fa més de 200 anys.

* *

Finalitzarem la nostra visita matinal al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, que com podrem constatar circulant per les diverses sales, conté obres de tots els períodes històrics, des de la prehistòria fins a l'època contemporània, amb diverses col·leccions de patrimoni historicoartístic pluridisciplinàries procedents de les comarques que integren el Bisbat de Solsona.

(veiem alguns exemples...)

(la primera d'elles, una de les pintures originals i més famoses de l'església de Sant Quirze de Pedret, del municipi de Cercs -Berguedà)

Sarcòfag de Hug de Copons, procedent de Sant Julià del Llor (Segarra), atribuït a Pere Moragues, s. XIV. 



(i encara podem veure altres petites meravelles)

* * *

Acabem aquí aquesta visita amb un bany d'art... i seguidament ens traslladem a l'hotel per fer el dinar de comiat, i després, autocar, carretera i manta... i cap a Barcelona.

* *

Ara sí posem aquí, amb aquest capítol (05) el punt i final a aquesta crònica del Temps de Tardor, a la recerca i descoberta del Patrimoni del Solsonès.

* * *

I un agraïment a tots els que heu tingut el gust i la paciència de llegir-ho. 

 




 


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin