dijous, 2 de maig del 2019

MALTA, punt i final... (07)

La història comença aquí...


Sortint de la Valletta, encara som a la tarda del dijous 28 de març, l'autocar ens porta fins al bonic poble de pescadors de Marsaxlokk. 
Pintoresca vila marinera de renom perquè d'ella provenen les famoses góndoles utilitzades per la pesca en tot l'arxipèlag conegudes com "Luzzu", que podrem veure en gran quantitat al port. 
 (aquí una antiga, petitona i humil barca de pescador...)
Són embarcacions pintades amb colors clàssics i que encara s'utilitzen per la pesca del "lampuki" un peix del mediterrani que es captura entre agost i desembre i el més representatiu dins la gastronomia maltesa.
(el peix "lampuki")
 (monument al pescador)
Cal destacar que la tranquil·la badia on és troba el poble és rica en història ja que aquí van desembarcar turcs i francesos.

* * *
Després del dinar ens traslladem a conèixer el darrer dels grans temples neolítics de l'illa, els temples de Tarxien.


Es tracta d'un complex de quatre estructures megalítiques construïdes entre 3600 i 2500 a.C., que també han estat reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.



Van ser descoberts l'any 1913 pels agricultors locals i el lloc va ser excavat intensivament entre els anys 1915 i 1919.

Aquests temples estan construïts amb enormes blocs de pedra denominats megàlits; contenen recambres semicirculars que estan connectades l'una amb l'altre per mitjà d'estrets passadissos.

 (la gran porta d'entrada al complex...)
Existeixen diversos indicis que denoten que aquestes construccions eren tombes o cambres mortuòries ja que en algunes només hi ha espai suficient per albergar un sol cos. 

Es van transformar en temples al llarg del temps i allà es practicà culte i cerimònies enfocades a la veneració dels morts.
En el jaciment s'han trobat, a part de ceràmica, ídols i relleus de pedra que contenien decoracions geomètriques en forma d'espiral, frisos amb toros, cabres i ovelles.
També estàtues que s'han associat amb una divinitat de la fertilitat, inclosa la gran escultura femenina de més d'un metre d'altura, ja que l'original segurament feia tres metres, i que és l'escultura neolítica més gran trobada a l'arxipèlag.
Avui, però, qui visiti el museu s'haurà d'acontentar amb veure la faldilla plisada i un parell de cames... (com les que veiem aquí "in situ").
Acabem aquí les interessants visites efectuades durant els 4 dies que hem estat a l'illa de Malta. Molt recomanable..!!

* * *
L'endemà, ben de matí, abans de marxar cap a l'aeroport, aprofitem per donar un volt per les proximitats de l'hotel i de la badia de Sant Jordi, a la zona de sant Julian's on érem allotjats.
Enfilant-nos primer de tot dalt de la terrassa i piscina de l'hotel per veure la badia de sant Jordi als nostres peus... I després, fem una passejada fins a la punta esquerra de la badia, on hi ha un conjunt d'hotels, i des d'aquell emplaçament faig aquesta darrera pel·lícula.
A l'hora convinguda, maletes, autocar i cap a l'aeroport on ens espera l'avió per tornar cap a casa.

Adéu Malta, en guardarem un bell record..!!

* * *
  • Aquí acaba definitivament aquesta crònica. 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin