dissabte, 20 de març del 2010

El nou orgue de Montserrat

Avui hem tingut el privilegi d'assistir a la litúrgia de la Benedicció solemne del nou orgue de Montserrat, i des d'un lloc ben preferent.

Dins les Vespres solemnes de la vigília de la festivitat de Sant Benet, que se celebra demà 21 de març, ha tingut lloc la benedicció del nou orgue.


Un cop cantats els salms de les Vespres, l'abat a fet unes petites invocacions a l'Orgue de Montserrat, i cada una d'elles era resposta per un petit fragment de música d'orgue, fragments que han estat interpretats per cada un dels sis organistes que en l'actualitat hi ha al monestir.

Us poso un exemple que he pogut gravar jo mateix i on podreu apreciar el magnífic so d'aquest impressionant i nou instrument de grans dimensions, amb 4.242 tubs i 63 registres.

El Pare Abat ha dit:
Orgue de Montserrat,
instrument melodiós de sonoritats multiformes
creades pel vent de les teves entranyes, 
fes de les nostres veus una lloança harmoniosa
i evoca l'acció de l'amor de l'Esperit Sant

(l'orgue a respost amb aquest so...)


Era el Vers de 1er. to (de Batalla)
del P. Anselm Viola (1738-1798)
(interpretat per l'organista: P.Jordi-Agustí Piqué)

De invocacions i peces d'orgue semblants n'hi ha hagut cinc més, i després mentre l'Abat beneïa l'orgue, l'Escolania i la Capella de música han cantat el Salm 150 per a cor, orgue, trompetes i timbales, compost per aquesta ocasió pel mateix pare Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat.

Per acabar tota l'església plena de gom a gom hem cantat el Magnificat acompanyats pel nou orgue, i finalment l'acte solemne de la Benedicció ha acabat amb el cant de la Salve Montserratina, que per aquesta ocasió ha compost el mestre Bernat Vivancos, i que estava dedicada a la memòria de l'abat Cassià M. Just, que ara fa un parell d'anys ens va deixar.

En definitiva un acte solemne a l'hora que entranyable.
El proper dia 25 d'abril es farà la inauguració oficial amb totes les autoritats i patums del país, i cap al mes de maig es començaran a fer alguns concerts dedicats als més de 4.000 padrins que han apadrinat algun dels tubs. 
En el meu cas he tingut el goig d'apadrinar una "trompeta reial" de la nota "Sol 32".

* *

En l'article que avui mateix publica el diari AVUI (vegeu aquí) hi trobareu una bona explicació de les característiques d'aquest magnífic orgue que esdevé un dels més grans d'Europa.

* * *
(fotografia: Santi Domènech i Mulet 2010)

2 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Devia ser un acte ben especial i ja es veu -i se sent- que força reeixit.

Sergi d'Assís ha dit...

Sí, va ser un acte ben solemne. És bonic saber que hi éreu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin