dimarts, 10 d’abril del 2012

XIPRE, l'illa de la deessa Afrodita... (02)

Ens arribem tot seguit fins a Lefkara, una petita població artesanal situada al vessant sud de les muntanyes de Troodos, amb una arquitectura pintoresca amb vells carrers empedrats.

El poble està de festa ple de banderoles celebrant l'aniversari de la independència de l'illa l'any 1960.

Camí de l'església podem gaudir d'alguns racons bonics del poble, 


 i també aconseguim veure, per primera vegada, una de les plantes endèmiques de l'illa, la flor groga "ferulas comunis"

Visitem la seva església que també posseeix un imponent Iconòstasi,


 on vull destacar de manera especial l'obra d'art que representen en general les petites portes de dues fulles anomenades "porta santa", que donen accés al santuari interior o altar, i per on només poden accedir els clergues. (Veieu aquest parell d'exemples)

 En sortir del poble encara podem admirar una mostra de l'artesania típica de Lefkara


* *
Ens traslladem ara al barri vell de Làrnaca on dinarem en un restaurant típic de platja al peu de les muralles del castell.

La ciutat va ser construïda sobre l'antiga Kition que va ser un important i ric port de mar, i un gran centre del comerç del coure amb una antiga fortalesa fenícia.
Aquestes restes es veuen representades per la ciclòpia muralla de pedra i per un complex urbà de l'època micènica (s.XII a.C.)

L'església de Sant Llàtzer


(el porxo d'entrada)
Es diu, segons la tradició (1), que fins aquí hi va arribar Llàtzer de Betània, després de la seva resurrecció, i sobre la seva tomba va ser construïda al segle Xè. una espectacular església que constitueix un dels més refinats exemples d'arquitectura bizantina de Xipre.



(la tomba de Sant Llàtzer)
Acabem la visita a la ciutat amb un passeig vora el mar en una tarda una mica fresca i ventosa


(1) La tradición más común en el oriente ortodoxo afirma que los judíos embarcaron a Lázaro en Jaffa en una nave que hacía aguas, junto con sus dos hermanas y otros cristianos, y la nave llegó milagrosamente a la isla de Chipre. Lázaro fue, según esa tradición, elegido obispo de Kition (Larnaka), y murió 30 años después.
 
* * *
Demà, passaport a la butxaca, i anirem a creuar fronteres, cap a la República Turca del Nord de Xipre.
Allà ens esperen jaciments arqueològics molt importants i llocs històrics com Salamina i Famagusta i moltes altres coses que veurem i comentarem en els propers capítols...


  • La crònica continua aquí... (03)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin