diumenge, 8 de juliol del 2012

ESCÒCIA, camí de les Highlands... (03)


Aquest matí del 11 de juny de 2012, abandonem la ciutat de Glasgow i emprenem el camí cap a les terres altes d'Escòcia, les "Highlands"

El primer objectiu és visitar el castell de Stirling (Stirling Castle), situat a prop de la ciutat, una petita i estratègica població situada a la vora del riu Forth i envoltada per una gran fortalesa, al voltant de la qual es van disputar les grans guerres de la Independència. La ciutat va ser anomenada com a burg reial al segle XII pel rey David I d'Escòcia, i confirmada pels monarques que el van precedir.

El seu castell és un dels més importants de la història d'Escòcia, i fou la residència preferida dels Stuart. Encara que la seva construcció es remunta al segle XIII, la seva aparença actual correspon a l'època renaixentista.

Visitarem algunes de les seves dependències més emblemàtiques com la sala gòtica Great Hall, molt restaurada però amb uns magnífics sostres de fusta, 



i també els apartaments reials, 



i la capella del segle XVI (Royal Chapel), 
amb un altre interessant sostre de fusta.

Des de les terrasses del castell vàrem poder gaudir de les magnífiques vistes de la ciutat i de la regió, malgrat la pluja insistent que ens va acompanyar durant tot el matí...


* *
Acabada la visita reemprenem el camí cap al nord i passem per paratges molt bonics del Parc Nacional de Trossachs. És aquesta una pintoresca regió dels llacs del nordest del Loch Lomond, que és el llac d'aigua dolça més gran de la Gran Bretanya.


I tot vorejant-lo arribarem fins a la històrica vall de Glencoe. En un recorregut que ens durà per paisatges típics, d'origen glaciar, la vall té forma d'U, i amb una longitud de 16 kms. amb les muntanyes de formes molt arrodonides i de gran bellesa. 

Veurem unes formacions típiques, les torberes de Rannoch Moor, just a l'entrada de la vall, i passarem molt a prop de la muntanya més alta del Regne Unit, el Ben Nevis de 1.343 m. molt a prop de Fort William on ens dirigim per dinar.

Abans, però, la guia ens contarà la història que s'amaga en aquestes valls de Glencoe, que foren escenari de la massacre que va tenir lloc el 13 de febrer de 1692, quan els membres del clan Campbell van assaltar a traïció als del clan MacDonald, assassinant a 38 persones perquè no havien promès la lleialtat al nou rei, Guillem d'Orange

Es tracta d'un dels llocs de record favorits dels escocesos. Es diu que el nom de Glen Coe significa la "Vall del plor o del desconsol", potser com a referència a la històrica massacre. 

Arribem finalment, a través d'aquests bells paisatges, a la ciutat de Fort William la segona localitat més gran de les Highlands després d'Inverness. 

Avui en dia és una de les destinacions turístiques principals d'Escòcia degut a la seva situació estratègica a la vora del Loch Linnhe, d'uns 15 kms. de llarg, i als peus del Ben Nevis (1.343 m).


(la bellesa de tot aquest itinerari va quedar una mica deslluïda per la insistent pluja que no ens va abandonar en tota l'estona..., però això és Escòcia, senyors...!!)


Després de dinar al "Crannog Restaurant" de Fort William, per cert, força recomanable, reemprenem la marxa en direcció a Invernees
tot passant per la vora dels grans llacs de Locchy, Oich, i Ness, els quals estan interconnectats pel famós Caledonian Canal, una impressionant obra d'arquitectura hidràulica construïda al segle XIX, amb comportes que comuniquen el Loch Ness amb el canal, al centre de la localitat de Fort Augustus,

i això ha permès que aquests llacs siguin navegables des de la costa del mar del Nord del Moray Firth a l'est, fins a la costa atlàntica oest, al sud de les illes Hèbrides.
* *

Finalment, després d'aquest llarg itinerari, arribàrem a la ciutat d'Inverness a mitja tarda, i encara vam poder gaudir d'unes estones de sol i de bon temps per poder sortir a conèixer els voltants de l'hotel.
Inverness és considerada la capital de les Highlands, i està ubicada a la riva del riu Ness, amb un bonic passeig a les vores del riu amb els seus ponts per a vianants, i les seves nombroses esglésies d'estil neogòtic pertanyents a les diverses congregacions.


I per damunt de la ciutat destaca especialment el seu castell

Parlarem més endavant i amb més detall d'aquesta ciutat en la que hi pernoctarem els tres propers dies.
* * *

Demà sortirem ben de matí per anar a visitar les illes Òrcades 
(Orkney Islands)

  • La crònica continua aquí... (04)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin