dissabte, 15 de juny del 2013

Les Cançons que van canviar el món

Ahir, divendres 14 de juny de 2013, la Coral ESPÍGOL va culminar un dels seus projectes extraordinaris, oferint un concert al CAT (Centre Artesà Tradicionarius) de Gràcia.

Fruit del treball de tot un curs, i amb una idea original i guió del seu director, en Quim Manyós i Balanzó, ahir vam interpretar una sèrie de 15 cançons que, com diem en el programa del concert, van ser "Cançons que van canviar la nostra vida".

"Parlem d'una època que va ser nostra. La primavera de la nostra vida. Els joves dels 60 i 70 despertàvem a ritme de cançons del llarg son gris i trist dels nostres pares. D'arreu ens arribaven veus que encara no coneixíem, amb idees trencadores, amb il·lusions de canvi de ritme i colors que encomanaven felicitat i feien somiar un món nou.

El món estava canviant a occident, i a Catalunya l'onada va arribar amb força. Des de França, Estats Units, Anglaterra i Sud-amèrica ens arribaven idees, sentiments i conceptes que esdevindrien ideals i models a seguir. Quantes cançons ens han fet sentir aquests ideals i ens han acostat a altres pobles i a realitats universals.

Quantes cançons que es van traduir al català ara podríem considerar com a música popular a casa nostra. Cançons que van canviar el món. El moviment de la Nova Cançó és fill i alhora part activa d'aquest procés de canvi...

El concert d'ahir volia ser un petit homenatge a aquella època que vam viure intensament, amb la ingenuïtat i la força de la joventud". (Quim Manyós)

Ha estat un esforç molt intens de la coral, en especial del seu director i també de tots nosaltres, per adaptar-nos als ritmes i les cadències, als sentiments i els contextos de l'època que cada una de les cançons portava implícitament en la seva lletra i en l'esperit que les va inspirar.

Les circumstàncies de la vida han fet coincidir que una de les belles cançons que vam interpretar fou "Le temps de vivre" de l'enyorat Georges Moustaki, mort recentment, a qui li vam rendir un petit homentage en forma de llarg aplaudiment en sortir la seva foto a la pantalla.
Un treball de més d'un any i de tot un curs que ahir vam poder oferir a tota la gent que va omplir el local del CAT per venir a escoltar-nos.

Una altre de les cançons entranyables també va ser aquesta de "Te recuerdo Amanda" del malograt Víctor Jara.
Us poso també un parell d'exemples de les cançons que vam interpretar, gràcies als bons oficis de la Marta, companya infatigable, que ens acompanya sempre en els concerts i que gràcies a les seves fotos i filmacions, anem deixant constància gràfica del nostre treball.

En primer lloc la cançó de Carole King, "You've got a friend".



I a continuació la bonica cançó de Roberta Flack, "Killing me softly with his song", que fins i tot a alguns de nosaltres ens va servir de fons i de "Leitmotiv" per enamorar-se tot escoltant aquesta bella melodia...


Finalment aquí teniu el programa complet de les 15 cançons que vam interpretar





Afegint-hi una cloenda final amb la famosa cançó de Bob Dylan, "Escolta-ho en el vent", cantada i corejada també per tot el públic assistent...

* * *


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin