dissabte, 25 d’abril del 2015

CRETA, recorrent el nord d'una ciutat a una altra...(05)

Avui abandonem la capital de Creta, Càndia (Herákleion), per recórrer una bona part del nord de l'illa fins arribar a la segona capital en importància, la ciutat de Canéa (Khanià). 

Ens dirigirem inicialment fins a la localitatr de Fódele, un petit poble situat entre muntanyes, on va néixer un dels més grans genis de la pintura, Doménikos Theotokópulos, "El Greco". 

No obstant això, la ubicació original de Fódele no és la que veiem avui en dia a causa de la seva destrucció, a finals del s.XIX, per part dels turcs com a represàlia en una de les moltes insurreccions a l'illa. Actualment, les úniques restes que han quedat de l'anterior emplaçament són: l'anomenada "casa del Greco", una casa del s.XV, i l'església bizantina de la Panagia, o de la Mare de Déu, del s.XI, una petita joia.
Malauradament, els dos objectius els vam trobar tancats... La casa-museu del Greco per restauració, i en quan a l'església, situada a un kilòmetre a les afores del poble, no vam trobar el responsable de la clau, una llàstima, i ens vam haver de conformar en admirar la seva bella estructura bizantina exteriorment.





* *
A continuació ens dirigim a visitar l'important Monestir ortodox d'Arkadi (Moni Arkadiou, del s.XVI).
Des del segle XVI, el monestir fou un centre de ciència i d'art, amb una escola i una important biblioteca amb molts llibres antics. Envoltat de muralles altes i gruixudes, situat en un altiplà inaccessible, el monestir era una veritable fortalesa.  
Val a dir que aquest monestir va ser destruït pels turcs el 1886 i reconstruït posteriorment.
La façana de l'església, al centre del pati, és el més refinat exemple de l'estil renaixentista, ja que aleshores l'illa era veneciana. Durant molts anys la seva imatge va figurar en el revers dels billets grecs. 
 Tot el voltant ben cuidat i amb els murs pintats d'un color vermellós, 
li donen un aire serè que contrasta amb la seva trista història...

Arkadi va ser un centre actiu i un important lloc de resistència contra l'ocupació otomana, motiu que el va fer cèlebre. Durant la revolta de Creta del 1866, 943 grecs hi van trobar refugi: alguns cretencs rebels i resistents, però la majoria dones i nens. Després de tres dies de lluita, i sota les ordres del superior del monestir, l'hegumen Gabriel, els cretencs van fer esclatar els barrils de pólvora, preferint el seu sacrifici abans que la rendició. 
Tots, menys un centenar, van morir en l'assalt. Uns 1500 turcs i egipcis van morir també a la batalla. Encara avui podem veure un tronc sec d'un xiprer al costat de l'església amb un tros de metralla d'aquella terrible explosió encastada en el seu tronc.
A les runes del que fou l'arsenal hi ha una placa commemorativa d'aquells fets
El monestir és avui un Santuari nacional en honor a la resistència de Creta, i cada 8 de novembre es commemora la tragèdia a Arkadi i Réthimno. L'explosió no va posar fi a la insurrecció de Creta, però va atreure l'atenció internacional sobre la seva lluita d'independència.
Cal anar a Arkadi per a reflexionar i conèixer el paper que el clergat ha interpretat sempre en la història de l'illa i en les seves lluites per la independència.
* *
Ens arribem tot seguit fins a Réthymno, capital de la regió, tercera ciutat de l'illa, que poseeix un dels cascs antics més ben conservats amb una barreja fascinant de Venècia i Turquia en els seus edificis, els seus rètols i el seu ambient.
Donem una volta pels seus carrerons típics, i ens arribem fins al port venecià.








També cal destacar la seva gran fortalesa veneciana (la Fortétza) situada al cim d'un petit turó, construïda entre el 1540 i el 1570 pel poder marítim de Venècia, com un baluard contra els pirates turcs.
* *
Acabades les visites ens dirigim a dinar, i després ja emprenem el rumb cap el nostre destí definitiu del dia, la ciutat de La Canéa (Chania). 
Un cop arribats ens instal·lem a l'hotel Kydon, al bell mig de la població, davant el mercat.  
Aquest cop, i per sorpresa, ens toca una habitació enorme, una mena de petita suite on, entre altres galindaines, 

hi havia fins i tot una impressora...
* * *
Demà coneixerem el barri antic de La Canéa, el seu port venecià, i altres monuments, i també visitarem un altre important Monestir, 
i les runes de la ciutat d'Aptera

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin