dilluns, 24 de juny del 2019

SUÈCIA, primera presa de contacte...(02)

Reprenem el fil de la narració d'ahir quan al final de la meva primera crònica (01), deia: que la visita a l'Ajuntament d'Estocolm (Stadshuset) ens portaria força estona per comentar i veure imatges interessants de diverses dependències. Ara, doncs, em disposo a entrar en matèria...

Vam haver d'esperar una bona estona al davant de l'edifici mentre els guies concretaven l'horari de la visita, a causa de la gran quantitat de grups que hi havia, en especial molts orientals, xinesos, coreans, japonesos... una autèntica invasió..!!
























L'edifici de l'Ajuntament, juntament amb la torre de les tres corones, és una de les edificacions més belles i simbòliques de la ciutat d'estil romàntic suec.
Davant mateix de l'edifici principal hi ha un petit park Stadshusparken, entre l'edifici i la vora del llac Mälaren, i està adornat amb diverses escultures de bronze, 
i també aquestes dues "Sangen" i "Dansen", el Cant, i la Dansa.



També al costat dret hi ha un pilar de 20 metres d'alçada amb una estàtua d'en Engelbrekt Engelbrektsson, en la part superior, considerat un heroi nacional. 

Mentre esperàvem l'hora per a entrar vam poder veure els entorns de l'edifici des de la cantonada del sud-est, tocant a la costa del llac, on hi ha edificis interessants com aquests...
 

I on també s'aixeca la torre monumental de 106 metres d'alçada amb les tres corones, antic símbol nacional de Suècia.

Al costat oriental de la torre i a la seva base es conserva un cenotafi xapat en or de Birger Jarl, un noble suec.




Finalment arribà l'hora d'entrada i ho fem a través del pati interior on hi ha les portes d'accés...



La primera estança que visitarem és l'anomenat Saló Blau amb les seves parets rectes, incorpora elements d'un pati renaixentista. Els murs, en realitat, no són blaus, però s'ha mantingut el seu nom pel disseny original de Östberg.
Té certa fama per ser el menjador que s'utilitza pel banquet que se celebra després de la cerimònia anual de l'entrega del Premi Nobel.














L'orgue en el Saló Blau és, amb els seus 10.270 tubs, el més gran de tota Escandinàvia.


Damunt del saló Blau es troba el Saló Daurat (Gyllene Salen), el nom prové dels mosaics  decoratius que omplen totes les parets, amb més de 18 milions de tessel·les.
Foren realitzats a Berlín, per Puhl & Wagner (Gottfried Heinersdorff).


 
Aquí un primer mosaic dedicat a sant Eric, el patró de Suècia
 (paret lateral del Saló daurat)
 (detall al·legòric al pes de la vida...)
(gran mural central)
 (Amb al·legoria al món occidental, a l'esquerra)
 (al·legoria al món oriental, a la dreta)
 
 (el frontal oposat)
 






















Altres detalls curiosos...
* *
L'Ajuntament es considerat un dels exemples més destacats de Suècia del romanticisme nacional en l'arquitectura. El lloc és únic, amb vistes a Riddarfjärden, (literalmente «Golf dels Cavallers») es la badia situada més cap a l'est del Llac Mälaren, en el centre d'Estocolm.

Aquest va ser un dels motius principals i centrals en la seva construcció en aquest lloc tant emblemàtic, amb una iuxtaposició de l'arquitectura de la ciutat i l'aigua, que també representa un element central del paisatge urbà d'Estocolmo en el seu conjunt.
L'estil arquitectònic és d'un eclecticisme refinat, barreja l'austeritat de la totxana del nord d'Europa i elements lúdics que recorden l'arquitectura oriental i veneciana, com torres guarnides amb estrelles daurades, balconades decorades, estatues, etc.

El llarg recorregut per l'interior de l'edifici encara ens depara algunes sorpreses com la sala de plens de l'Àjuntament, amb un sostre espectacular, amb una forma còncava com d'un vaixell invertit i totalment decorat (vol ser una representació al·legòrica del seu passat viking i de les seves naus..?).


 * *
Acabada la visita, l'autocar ens trasllada fins a una plaça on hi ha un mercat de vell molt animat, davant per davant del Teatre Municipal,
i gairebé cantonada a un carrer dedicat a la memòria d'Olof Palmes, on tindrem el restaurant i anem a dinar...

* * *
Arribats aquí, tots necessitem un descans i recuperar forces.
Després de dinar reprendrem el passeig per la ciutat i ens traslladarem al centre històric.
Però tot això ho veurem en un proper capítol. 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin