dimecres, 15 de juny de 2011

L'impressionant Castell de PERACENSE, comarca del Jiloca-Calamocha, Teruel...(06)Després de la interessant visita del matí a Rubielos de Mora, aquesta tarda la dedicarem a visitar també un lloc emblemàtic de la zona, el Castillo de Peracense.

En l'enllaç que us proporciono trobareu tota la informació detallada sobre aquest majestuós castell, però deixeu-me fer una breu explicació complementària.

l'accés principal...
 Aquest castell de Peracense és un dels més bells dels castells aragonesos. Aprofitant l'entorn natural únic, en la seva construcció es va utilitzar l'accidentada topografia per construir un enclau defensiu de primer ordre. 

Està situat sobre una prolongació rocosa de rodeno (arenisques vermelles) fortament escarpada, que pertany a la terminació de la Sierra Menera, juntament al cerro de San Ginés. La cota mitjana està a uns 1.365 mtrs. sobre el nivell del mar.


paisatge al voltant del castell i al fons el Cerro de San Ginés
Vista des de la torre més alta
el poble de Peracense al fons
A nivell històric cal destacar que ja fou ocupat des de finals de l'edat de bronze, i recuperat a l'època islàmica (segles X i XI). Però quan agafa més importància estratègica és a l'Edat Mitjana per la seva posició de frontera entre els regnes de Castella i d'Aragó, i dels senyorius d'Albarracin, Molina de Aragón, i Comunitat de Daroca.

cisterna interior
accés a la torre més alta de l'homenatge
Agustín, el director de la Residència d'Orihuela,
ens va acompanyar en la visita i des d'aquí dalt
ens va il·lustrar sobre la situació estratègica del castell
i de les característiques morfològiques peculiars del terreny
la foto del grup
i la porta de sortida del recinte superior
L'ampliació i reforma del castell es va realitzar a mitjans del s.XIV.

La seva darrera utilització va ser durant les guerres carlistes (1835-1840). I quan aquestes van acabar, el castell començà una fase d'abandonament del que ja no es va recuperar. Al 1987 el Govern d'Aragó va començar les obres de restauració amb el resultat magnífic que avui podem contemplar.

Vista exterior de l'inaccessible castell

Adjunto un plànol on es pot veure la distribució actual dels diversos elements i les estances...

Un cop acabada la visita al castell, Agustín el director-guia improvisat, ens acompanyà fins al poble veí de Rodenas per conèixer un interessant "aljibe" (aljub) tanc o pou, àrab del segle X.


una canalització a les roques porta l'aigua de pluja fins al pou
 

les fotos per il·lustrar aquest "aljub" les he manllevat d'un blog: "NogueraNaturalmente"
També en aquesta localitat vam poder admirar alguna de les seves casones senyorials medievals com aquesta


i les restes d'una església primitiva dels segle XII-XIII


* * *

Amb aquesta darrera visita conclou el nostre quart dia d'estada per terres turolenses.

Demà anirem a conèixer la famosa Laguna de Gallocanta, a cavall de les províncies de Terol i Saragossa, i en el camí de retorn també visitarem l'interessant Museu del safrà, ubicat a la població de Monreal del Campo

Cap comentari:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin