diumenge, 4 d’agost del 2019

SUÈCIA, visitem UPPSALA i SIGTUNA... (08)


La història comença aquí...

El cinquè dia de la nostra estada a Suècia, dijous 13 de juny, sortirem de la capital per a dirigir-nos a la ciutat d'UPPSALA, situada al centre del país i famosa per ser la principal i més antiga seu de la Universitat a Escandinàvia.

La universitat d'Uppsala ( suec : Uppsala universitet ) és una universitat de recerca a Suècia. Fundada el 1477, és la universitat més antiga de Suècia i de tots els països nòrdics encara en funcionament. Se situa entre les 100 millors universitats del món en diversos rànquings internacionals. La universitat utilitza "Gratiae veritas naturae" com a lema i abraça les ciències naturals.

Uppsala pertany al Grup de les universitats europees Grup Coimbra (vegeu aquí). El Grup Coimbra (GC) és una associació de 39 universitats multidisciplinàries europees, completes i de gran prestigi internacional, i associada també al Gremi de les Universitats Intensives de Recerca Europea.  
La universitat té nou facultats distribuïdes en tres "dominis disciplinaris". Té uns 44.000 estudiants inscrits i 2.300 doctorands. Té un professorat d’aproximadament 1.800 d’un total de 6.900 empleats. 


Tenim diversos objectius avui que són: conèixer el Gustavianum, l'edifici més antic, amb el seu teatre anatòmic, també la Catedral gòtica, i la Biblioteca universitària,

A la tarda visitarem una petita població al costat del llac Mälaren, Sigtuna,  amb ruïnes vikingues i medievals.


Arribem, doncs, en primer lloc, a conèixer l'original teatre anatòmic que, per l'estructura que es pot veure en l'esquema ja s'endevina la seva originalitat


L'accés a la zona del teatre a través de la tercera planta de l'edifici ens rep amb aquesta imatge...


També trobem altres imatges relacionades amb els estudis que aquí es desenvolupaven amb els cadàvers de cossos humans...
 L'estructura d'aquest teatre, amb grades circulars i amb fort pendent, era necessària per facilitar la visió des de qualsevol punt de la sala, de les operacions que es duien a terme en la taula central sobre la qual es feien les disseccions de cossos humans o d'animals.
 
 


















 











El teatre anatòmic completat el 1663 pel professor mèdic i l’arquitecte aficionat Olaus Rudbeck per la Universitat d’Uppsala es troba a la cúpula idiosincràtica que Rudbeck va col·locar damunt de l’edifici Gustavianum , en aquell moment l’edifici principal de la universitat.  
Rudbeck havia passat un temps a Leiden, i tant el teatre anatòmic com el jardí botànic que va fundar a Uppsala el 1655 van ser influenciats per les seves experiències allà. 
El teatre està coronat per una gran cúpula
 



















I un passadís superior que connecta amb una sala contigua,
 on podrem veure una exposició monogràfica dedicada a la cultura vikinga.
(un casc de pell)
(una brida de cavall)


 



(Un escut i un vas de vidre verd)
(diverses eines de treball)
















(i una bona cronologia de l'època vikinga, del 600 AD fins el 1100 AD, aproximadament)

* *
Sortint de l'edifici del Gustavianum, anem ara a conèixer la catedral que la tenim just al davant 


La catedral d'Upsala, (en suec, Uppsala Domkyrka) és una catedral luterana en la ciutat. Els seus orígens es remunten a finals del segle XIII. És l'edifici eclesiàstic més alt d'Escandinàvia, en assolir els 118,7 metres d'altura. 

Originalment va ser construïda com a catedral catòlica i com a seu de les coronacions dels monarques suecs des de l'Edat Mitjana fins a finals del segle XVII. 
A partir d'aleshores la catedral d'Estocolm ("Storkyrkan") ha estat l'església oficial per les coronacions dels monarques. 

Des de la Reforma protestant ha estat controlada por l'Església luterana de Suècia. És la seu de l'arquebisbe d'Uppsala, el primat de Suècia, i també el Santuari Nacional de l'Església Sueca. 

La catedral està feta d'una totxana local que dóna a l'estructura un curiós i únic color vermell que il·lumina el paisatge a l'hivern, i brilla amb la posta del sol a l'estiu.
(la porta central aquí a l'esquerra, i l'altíssima nau central de 27 metres)

 















 


 









El temple té tres naus i petites capelles laterals, una d'aquestes capelles conté murals que representen la llegenda de Sant Erik, el sant patró de Suècia. 

 









 






 


Orgue del 1871


Algunes tombes reials, a l'esquerra, i aquí sota la tomba de Joan III, rei de Suècia


També destaquen les relíquies de Sant Erik que es troben en un reliquiari d'or (del 1579) en una de les capelles de la nau, la Capella de los Finsta.
 




















 
  
Bonics vitralls del segles XIII-XIV, restaurats
després de l'incendi de 1702.












Finalment, sortint a l'exterior i donant la volta a tot l'edifici, descobrim les altres dues portes laterals d'accés, portal nord i portal sud, una d'elles fins i tot més important que la mateixa porta central o occidental.


















(lateral dret o Portal sud)


* * *
El nostre proper objectiu és anar a conèixer la famosa Biblioteca de la universitat, l'anomenada Carolina Rediviva
I podrem visitar en silenci algunes de les sales de consulta...
 Vaig voler fer la comprovació, per satisfer el meu esperit d'ex-bibliotecari, de veure si dins els seus fons documentals si hi havia alguna cosa d'obres i/o literatura en català
Em vaig connectar a una de les pantalles de consulta, i el primer que em va passar pel cap va ser demanar per autor a Joan Amades, el gran folklorista català, i evidentment em van sortir com a mínim unes 10 o 12 obres d'ell, entre d'altres el tant famós "Costumari Català. El curs de l'any", en cinc volums.

Satisfet en l'esperit, en veure que en les biblioteques més importants del món universitari, la nostra llengua i literatura té una presència notable, va arribar també l'hora de satisfer les necessitats més fisiològiques i d'anar a dinar
* *
Ens traslladem en autocar a uns barris exteriors de la capital d'Uppsala, un petit municipi anomenat "the Old Uppsala" que poseeix també la seva església antiga i un magnífic restaurant, el Odins Borg Viking Restaurant
















Perfectament ambientat amb tota mena de detalls...

En el menjador principal, un cop instal·lats tots a taula, semblava talment un casament
Abans de sortir, vaig poder inspeccionar altres dependències d'aquest típic Borg, que serveix de restaurant i per celebracions diverses, totes elles molt ben paramentades
 Sortint del restaurant anem a veure les esglésies antigues
La primera cosa que trobem és aquest immens túmul que segurament deu conservar al seu interior restes dels vikings...
 I davant per davant hi ha les dues esglésies
La més antiga i més original, tota de fusta, amb elements arquitectònics molt imaginatius i primitius, que més que església es tracta potser de tan sols una torre campanar de la església vella de Gamla Uppsala.
 
Mireu aquest contrafort exterior que se sustenta damunt d'una pedra...

 












 


o aquesta super original teulada feta íntegrament amb teules de fusta 
L'altra església, també antiga del segle XII, és anomenada "the church of Old Uppsala", o Gamla Uppsala, és força interessant. 
Veiem aquí la façana i l'absis posterior



























 I uns detalls de l'interior...
L'altar i el retaule tot de fusta policromada
i finalment aquest bonica icona

* * *
Ja de retorn cap a Estocolm, fem una parada a SIGTUNA, una petita població situada al costat del llac Mälaren, amb un encant especial, tant per les seves ruïnes vikingues i medievals, com per les seves cases amb encant i el seu passeig al costat del llac.

El primer objectiu és veure les antigues ruïnes del que fou l'església de sant Olof.

 Per a més informació, llegiu:

La ruïna de l'església de sant Olof - (vegeu aquí)

Gairebé al costat, dins un parc-cementiri, es va construir l'església nova

Anem a voltar una mica pels carrers de la població
 el petit ajuntament
un carrer comercial
 el detall decoratiu d'un drac fet amb elements metàl·lics
 una espècie de centre cívic
 carrerons antics
 casetes de fusta
 i un parell d'exemplars de pedres rúniques amb inscripcions, trobades allà mateix
aquesta darrera amb una explicació, en anglès, del significat de la dedicatòria que es pot llegir gravada amb signes rúnics...

* * *
Ara sí, que un cop acabada aquesta darrera visita, després d'aquest dia tant intens, agafem amb gust l'autocar que ens permetrà fer alguna becaina abans d'arribar al nostre punt de partida, l'hotel a Estocolm.
* *

Demà divendres, serà pràcticament el nostre darrer dia per descobrir altres indrets interessants d'aquest país. Ens desplaçarem a l'indret anomenat "el Regne de la runa", al nord de la ciutat, on descobrirem el més gran assentament de pedra rúnica conservada al món. També visitarem la ciutat de VÄSTERÄS, una de les més antigues de Suècia, i també Anundshög, amb el seu espectacular túmul funerari de grans dimensions...

Però tot això, com és habitual, ho veurem en la propera i última crònica d'aquest interessant viatge. No us ho perdeu..!!






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin