dijous, 29 de juny del 2023

"La Baviera Romàntica" (05) - un nou palau, una abadia benedictina, i el poble de la Passió.

   > la crònica comença aquí...

Avui, diumenge 18, farem un preciós recorregut a través dels Alps bavaresos, fins arribar al majestuós Palau de LINDERHOF, situat al vell mig de la vall. Construït per Georg von Dollmann entre 1874 i 1878.

Aquest palau envoltat de meravellosos jardins, fou l'antiga residència reial del sobirà bavarès Ludwig II, amb una decoració que forma part de les seves preferències estètiques per l'art francès. Un art super recarregat i ampul·lós en excés.

La façana principal

dos detalls de la façana, balcó i part superior

 Jardí al davant

Enlluernat per la magnificència de la cort francesa del monarca absolutista Lluís XIV, el "Rei sol", Luís II, es va voler emmirallar reflectint tot aquest luxe en el seu petit palau. Una mostra la vam veure només entrar al vestíbul del palau on en el sostre hi ha la representació d'un cap envoltat de tot de rajos solars, i al mig la frase:"Jo sóc l'home més important"..!! - Nec Pluribus Impar* (No sóc desigual a molts sols)...

*Mentre que el lema es refereix a  la al·legoria del "Rei Sol", el significat exacte és desconegut.  (John Martin diu: "el seu esplendor inigualable fou expressat amb el lema Nec Pluribus Impar -No desigual a molts sols"). 

 Malauradament, com va passar en els altres palaus visitats anteriorment, també aquí no es pot utilitzar la càmara... NO Photo..!! - veurem només fotos dels jardins exteriors 

amb el gran sortidor d'aigua

La façana lateral esquerra del palau...




 

petits detalls del jardí lateral, amb un bonic gerro, i el bust de Lluís XIV, el Rei sol 


* *



Acabada la visita al palau, ens dirigim a conèixer la famosa Abadia Benedictina d'Ettal.

En el camí podem comprovar, en creuar el torrent que baixa de les muntanyes, que la sequera també es nota aquí als Alps Bavaresos...

Arribem a l'entorn de l'abadia

Abans, però, vam dinar al restaurant que hi ha al costat de l'abadia el KlosterBräu, i després de dinar anem a visitar l'església... 

 
La famosa Abadia Benedictina d'ETTAL, fundada el 28 de abril de 1330, per l'emperador Ludwig IV, anomenat  el Bavarès, de la dinastía Wittelsbach, i renovat totalment al s.XVII, en una autèntica obra d'art de l'arquitectura rococó*.

*En 1744, l'abadia i l'església foren destruïdes en gran part en un incendi.

*La espectacular reconstrucción posterior en estilo barroco, fue debida a los planos de Enrico Zuccalli, un arquitecto suizo-italiano que trabajaba entonces en Múnich y que había estudiado con Bernini. La decoración fue llevada a cabo principalmente por Josef Schmutzer de la escuela de estuquistas de abadía de Wessobrunn y Johann Baptist Straub, quien fue responsable de los altares y del presbiterio. Su colaboración dio origen a una creación típica del rococó bávaro. La importancia de Ettal como lugar de peregrinaje aumentó con los nuevos edificios y se convirtió en uno de los monasterios más importantes de la región alpina.

pugem a l'església
presbiteri i altar major
altar major i pintura mural
 

La petita imatge de la Mare de Déu amb l'ampliació ens permet de veure el detall de la bonica talla feta amb marbre de Carrara.
vista global central 
l'orgue
una vista lateral (sorprèn veure el bedolls lligats als bancs)
la cúpula central ben adornada 
la porta gòtica del s.XVI
el bell paisatge a la sortida del convent.

*Ens va sorprendre bastant, en entrar a la botiga de llibres, imatges i souvenirs, veure que l'encarregat de cobrar a la caixa, era un monjo benedictí vestit amb tot el seu hàbit, i també hi havia un altre monjo amb hàbit, que feia de vigilància... Fa una mica de mal d'ulls..!! atès que als monestirs catalans això no es veu, ja que aquestes funcions les fan treballadors contractats, no els mateixos monjos/monges.

* * *
Després, en donar per acabada aquesta interessant visita, en traslladem fins al cèlebre i encantador poble de OBERAMMERGAU, famós per la bellesa de les seves cases decorades i pintades, la majoria d'elles amb pintures religioses que narren la Passió de Crist.

El poble posseeix un gran teatre per representar la Passió, de l'estil dels que tenim a Catalunya. Aquí, però, La Passió es representa cada 10 anys, i és l'obra nascuda per un vot popular dels habitants a causa de la pesta negra en 1663.

El Teatre té un escenari semi-exterior realment espectacular.
 
I a partir d'aquí, comencem a deambular pels diferents carrers del poble per anar admirant les boniques i diferents decoracions a les façanes..

aquesta és una de les primeres i més espectaculars que trobem
casa bellament decorada

una crucifixió
la vida i la mort
un naixement
una casa cantonera preciosa...
una escena familiar
el nen Jesús amb un xai
tres imatges en una mateixa façana
Mare de Déu amb nen Jesús
l'Església del poble.
és un poble molt pietós...
font al·legòrica de Jesús entrant a Jerusalem dalt d'un burret, està situada just davant del teatre.

* * *

Ha estat un dia molt complet, hem vist palaus, abadies, i un poble molt singular. Tot diferent, molt variat, i molt interessant.

Demà, dilluns 19, darrer dia de la nostra estada a Baviera, visitarem la capital Munic, abans d'emprendre el vol cap a Barcelona.

 * *

Però tot això, com és habitual, ho veurem en el proper capítol, el  sisè i darrer d'aquesta crònica

> la crònica continuarà aquí (06).


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin