diumenge, 10 de novembre del 2024

Pel SOLSONÈS, a la recerca del seu Patrimoni... (03)

 ✒ La crònica de la sortida comença aquí...

Avui, dissabte 2/11, ens arribarem a la part més nord de la comarca del Solsonès, fins al municipi de Guixers, situat a la Vall de Lord, es tracta del municipi amb l'extensió de territori més gran de la vall, on la població viu disseminada en masies.

Allí es troba l'ermita de Sant SERNI, una joia del romànic català dels segles XI i XII, i des d'on podrem gaudir tot contemplant les vistes de tardor de la vall del Lord i de la serra de Busa, i podrem identificar ben bé el relleu geogràfic que ens acull.

En aquest punt ens trobarem amb la Cristina, una de les components del grup de guies de "Samara Natura" i Solsona Experience, que ens portarà a fer una passejada per la roureda de Vilamantells, on tindrem el goig de gaudir d'una petita experiència sensorial al mig del bosc.

Aquí el moment en que la Cristina ens diu com hem de gaudir de l'experiència amb tots els sentits, no solament amb la vista de la magnífica roureda en estat tardoral, sinó també amb l'oïda i l'olfacte, per sentir els petits sorolls que produïm amb la nostra caminada, i l'olor que es desprèn dels arbres i de les fulles, afegit al petit brogit de la mica de pluja que ens va acompanyar puntualment.

Veiem i gaudim de l'espectacle de la roureda que està super neta, com una devesa, pel pasturatge dels animals...

Acabada l'experiència ens acostem a veure l'ermita que el capellà ens ha vingut a obrir...
(l'entorn de l'ermita)

* * *

Sortim d'aquest indret tant interessant i agradable per arribar-nos fins al poble de Sant Llorenç de Morunys per veure el seu temple...

(l'altar major)
(l'orgue)
(la capella del Barroc)
La capella de la Verge dels Colls, meravella del barroc català, fou obrada entre els anys 1773 i 1784 per l’escultor de Folgueroles, Josep Pujol i Juhí. L’estil correspon a un barroc tardà ja molt carregat.
 
En la part superior central, destaca la imatge del màrtir sant Llorenç, que el podem identificar per la graella que porta a les mans, i per la palma del martiri (és el patró de la població)
I al cambril de la Capella llueix la imatge de la Mare de Déu dels Colls, amb un aspecte força morenet a causa del material amb que va ser tallada, la fusta de cor de pi negre
el nostres ulls van quedar atònits davant de la riquesa ornamental de l’obra que cobreix les parets i el sostre de la capella.
* *
Amb una breu ullada al claustre, acabem la visita del temple de Sant Llorenç, i emprenem el camí per anar a dinar al restaurant del Molí del Pont  
(C-26 km 110 d'Olíus)
 
 * * *
 
A la tarda visitarem el Conjunt Monumental de Sant Esteve d'OLIUS, amb la seva cripta d'estil romànic llombard, i el singular cementiri modernista, i acabarem la jornada visitant el Santuari del Miracle amb el seu impressionant retaule barroc del s.XVIII.

Però tot això, com és habitual, ho veurem en el proper capítol d'aquesta crònica..!! 

✒ La crònica continuarà aquí...(04)


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin