dimarts, 21 de juliol del 2009

La basa de la Mora (Ibón de Plan)

Si hi ha un lloc espectacular al Pirineu aragonès, aquest és sens dubte "La basa de la Mora".

Havíem estat fa sis anys enrera i avui hem tornat. El dia no era massa radiant, una mica calitjós, però a poc a poc ha anat millorant, fins que a la tarda ha quedat una atmosfera clara i lluminosa.


Penso que aquest indret, un de tants "ibons" que hi ha al Pirineu, és especialment destacable, tant per la seva situació al peu d'uns contraforts del Cotiella, aquí la Peña del mediodia a l'esquerra, i la Peña de las once al centre, com per la naturalesa espectacular que l'envolta

i que podem apreciar a mesura que ens hi acostem.
A la dreta la Punta Alta o Pico de Ribereta (2740 m.)



El seu accés no és gens fàcil. Nosaltres hi hem anat amb 4x4 fins al final de la terrible pista de 14 kms. que puja des de Plan, a la vall de Gistain, i que més concretament arrenca des del poble de Saravillo (990 m). Pista que cada cop està pitjor conservada i que malgrat això, alguns agosarats com nosaltres pugen tot desafiant les pedres i els enormes xaragalls que la pluja ha anat formant. Realment, si no és amb un bon 4x4 no s'hi pot arribar. El nostre Land Rover era un taxi que fa excursions des de Benasc.

Des de Benasque hem anat cap a Chia i per pista hem creuat el port de Chia fins arribar a Plan, i després des de Plan passant per Saravillo, l'altra pista on al final de la qual hi ha el refugi lliure de Lavasar (1930 m.), d'on surt el camí cap a l'estany, on s'arriba després de caminar una mitja horeta per un camí força planer... L'ibon de Plan o Basa de la Mora està a (1908 m).

Si mai hi voleu anar us recomano que ho feu des de Plan. Tal com ho hem fet nosaltres des de Benasc és una mica esgotador per la quantitat de kilòmetres de pistes dolentes.
Amb tot el lloc es mereix molt i molt aquest esforç...

Aquest any, a més, la natura està preciosa i exhuberant i les flors, especialment els lliris blaus, omplen a vessar tots els prats.

El dia ha acabat, com no podia ser d'altre manera per aquests indrets, amb un bon ruixat d'una tempesta d'estiu a causa de la calor. Quatre trons i un bon espetec d'aigua. Dia complet...!!!

* * *

2 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Quina bellesa! I quines fotografies tant boniques...
Com que no hi he estat mai, me l'apunto.
Cordialment,

unjubilado ha dit...

Preciosa entrada, este verano tendremos que contratar un taxi, para ver estas maravillas.
Un saludo

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin