dilluns, 5 de juny del 2017

A la vora de la Mar...


Instruments musicals a la Mediterrània (16/03/2017 - 15/10/2017)

Aquest matí gris i mig plujós de dilluns de Pasqua, ens hem arribat fins al Museu Marítim de Barcelona (MMB), on fa un parell de mesos es va inaugurar l’exposició A la vora de la mar, comissariada per Oriol Rossinyol, musicòleg. 

La mostra vol fer una mirada a la música que ha acompanyat l’activitat humana de les cultures mediterrànies. 

La diversitat de pobles que durant segles ha envoltat aquestes aigües ha anat teixint un ric entramat artístic i cultural que es vol reflectir a l’exposició.
Si parlem de les cultures a l’entorn d’un mar, no podem oblidar que ell és el gresol on han nascut i s’han desenvolupat. 

Els vaixells estaran presents a l’exposició com a missatgers infatigables de l’art dels sons i de les tecnologies necessàries per crear-los.

Fins a 82 instruments musicals dels segles XVII al XXI, 58 fotografies de músics i 12 vaixells, representats amb maquetes i diorames, per posar de relleu la relació entre la música i la cultura marítima. 

Els instruments de percussió ens parlen del ritme, tan necessari a l’hora de vogar en les embarcacions de rem. 

 
La forma de les primeres arpes egípcies ens recorda als vaixells de l’època, amb els quals van viatjar pels diferents territoris connectats per mar igual que ho farien més tard molts altres instruments com la guitarra o l’acordió. 

Del vent es nodreixen tant les embarcacions de vela com alguns instruments, com els que es confeccionaven amb canyes i corns marins, materials marítims. 

 









 
















 











Es una petita exposició, agradable, molt ben documentada, interessant per la relació que s'estableix entre tots els instruments, les músiques, les tradicions, que s'uneixen a través del mar comú, el Mediterrani. 

I com les cultures diverses tenen aquests lligams, tan personals, com culturals i artístics. 


En definitiva, una exposició molt recomanable.













Un petit homenatge al gran impulsor de la música tradicional, en especial de l'acordió diatònic, i del festival d'Arsèguel


* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin