El parèntesi de les festes de Nadal, i els dos concerts amb les corals en les que hi participo, ha fet endarrerir la continuació de la meva crònica del viatge a la Rioja.
Després de visitar el nucli dur de la Rioja, on es concentren la major part de les bodegues importants, Haro i Briones, ara tocava anar a la capital, Logroño. Allà vam dinar en un restaurant típic on ens van donar unes patates a la Riojana molt ben fetes que ens van refer del fred que portàvem a sobre...
Després de dinar ens tocava visitar unes bodegues. L'escollida va ser les Bodegues Ontañon, una bodega - museu. Ja que en un local molt ben cuidat, amb vitralls de colors que gairebé semblava un temple, amb obres d'art i escultures del déu del vi, Dionisio ó Baco, ens va rebre un jove enòleg que ens mostrà les caves i ens va explicar tot el procés d'elaboració dels vins de l'any, dels criança, dels reserva i dels gran reserva. Després hi hagué la típica degustació d'uns vins de reserva, molt bons, per cert, i qui va voler va poder comprar alguna ampolla. La visita fou agradable, interessant i profitosa.
Sortint de les bodegues ens traslladem al centre de la ciutat per visitar algun dels seus monuments, començant per la Concatedral de Santa Maria la Redonda. Són molts els elements de l'interior de l'església que criden la nostra atenció: el cor amb silleria del s.XVI i una magnífica reixa del s.XVIII; l'orgue del s.XVII;
el retaule major amb una talla de la Verge de finals del s.XV; les capelles laterals de Ntra. Sra. dels Àngels i la del Sant Crist en la girola, amb una petita obra d'art, un calvari atribuït a Miquel Àngel.
Les torres de Santa Maria la Redonda són l'element dominant del paisatge urbà de la ciutat i emmarquen la portalada principal, que ara estava en obres...Després, aprofitant el poc temps que ens quedava, la M. i jo ens vam desplaçar a veure l'església de San Bartolomé (Monument Nacional), que és un temple romànic del s.XII, posteriorment modificat, però amb una impressionant portalada monumental del s.XIII.
L'església molt austera és de planta basilical, amb tres naus de dos trams i la capçalera romànica.
La torre va formar part dels sistema amurallat de defensa de la ciutat, i la part inferior és de silleria romànica del s.XII.
I la tercera visita que realitzem és a l'església de Sant Maria de Palacio (Monument Nacional), que és un dels símbols de la ciutat. La seva fundació es remunta a mitjans del s.XII amb una donació d'Alfons VII "El Emperador" a l'orde del Sant Sepulcre de Jerusalem per la seva fundació a Espanya. L'església fou erigida com a residència de la Jurisdicció de l'Orde i casa mare en el Regne de Castella. Sens dubte la seva "Agulla" del s.XIII, és l'element més singular de l'edifici. És una llanterna gòtica octogonal sobre la que s'aixeca una estilitzada piràmide que reprodueix una corona imperial.
En l'interior destaca el claustre i la capella de Santa Maria de la Antigua que fou l'església dels cavallers del Sant Sepulcre.
El retaule major de Arnao de Bruselas és una de les joies del manierisme.
Un xic marejats de veure tant d'art en tant poc espai de temps, retornem a l'autocar que, en poc més d'una horeta, ens retornarà, mig endormiscats després de l'activitat frenètica del dia, cap a l'hotel a sopar i dormir, per seguir a l'endemà la nostra ruta per la Rioja
* * *
➢ la història continua aquí… (04)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada