divendres, 17 d’agost del 2012

RÚSSIA: Yaroslavl, ciutat medieval de l'Anell d'Or...(08)




Acabada la visita a Rostov, emprenem la marxa camí de Yaroslavl, final d'etapa del dia d'avui 30 de juliol.

Al peu de l'hotel Yubileynaya, on passarem aquesta nit, ens esperava ja el guia local que ens acompoanyaria a veure un parell de monuments aquesta mateixa tarda-vespre.

L'hotel està situat en un bell emplaçament a la vora del riu Kotorosl, afluent del Volga.

La ciutat de Yaroslav se situa en la confluència del riu Kotorosl amb el Volga, a 250 kms. al norest de Moscou, i el seu casc històric és reconegut pels seu patrimoni artístic, especialment dels segles XVI i XVII, com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

És una de les ciutats russes més antigues. Apareix entre els segles IX i X. Des de l'any 988 al 1010 fou governada per Yaroslav I el Savi
que li va donar el nom. Durant el s.XII va ser un gran principat que incloïa també a Rostov i Suzdal. Va experimentar una notable expansió i renaixement artístic fins que van arribar les invasions tàrtares que ho van destruir pràcticament tot. Quan van acabar les invasions tàrtares Yaroslav va començar la reconstrucció i el 1463 va entrar a formar part de l'Estat de Moscou. Durants el s.XVII va arribar a ser la tercera ciutat de Rússia, darrera de Moscou i Kazan, i la segona en nombre d'habitants després de Moscou.

Un cop situats breument en el context del lloc on som, anem a veure alguns dels seus monuments... El primer que anirem a veure és la interessant Església de Sant Elies, que conté potser els frescos més bells de tot l'Anell d'Or. Construïda entre 1647-1650, i sufragada pels comerciants Skripin.

vista lateral de Sant Elies


  Davant la façana principal, des de la gran plaça que presideix l'església, el guia ens dona unes ràpides i rutinàries explicacions sobre l'edifici i el seu contingut. 
 Es tracta d'una complexa composició asimètrica amb cinc cúpules i dues torretes, una de les quals, la dreta, corona la Capella del desabillament de la Sagrada vestidura.
 Està decorada tota ella amb uns interessants i bells frescos del 1680-1681, en els que van treballar Sila Savin de Kostroma i artistes del taller de Gurij Nikitin.
Entrarem a veure-la havent pagat abans la taxa corresponent de 100 rubles per tal de ser autoritzat a fer fotos del seu interior. Penso que potser vaig ser l'únic que vaig pagar, però realment valia la pena.
la primera impressió és imponent...
el gran Iconòstasi daurat

l'Icona del patró Sant Elies
frescos en una volta
frescos lateral esquerra
frescos lateral dret

detall preciós d'un dels frescos
un altre interior impactant
l'Iconòstasi de la Capella
També a l'interior de la petita Capella del desabillament, vam tenir l'oportunitat de tornar a sentir un grup d'homes cantant una bella cançó de la litúrgia ortodoxa. La veu del solista, un baix, era especialment bonica i potent, com podreu apreciar vosaltres mateixos en la gravació que adjunto...


En sortir de la capella, encara bocabadats per la interpretació que acabàvem de sentir, vam poder fer algunes fotos de l'atri i d'alguns detalls ceràmics interessants.
frescos de l'atri
un altre detall dels frescos de l'atri












Després de veure i contemplar aquesta joia, i de sentir aquests cants litúrgics tan ben interpretats, anem a conèixer un altre dels monuments interessants de la ciutat, el Monestir de la Transfiguració del Salvador, al qual s'accedeix des del passeig al costat del riu i a través de l'anomenada Porta santa.
el monestir de la Transfiguració del Salvador

Es tracta d'una gran complex rodejat de muralles construïdes durant el segle XVI. Aquest monestir data del segle XII i feia les funcions de un Kremlin (ciutadella fortificada) de la ciutat, com succeïa amb freqüència a la Rússia antiga, a on els monestirs eren al mateix temps centre religiós i polític, fortalesa i focus cultural.

El complex principal del monestir està format per dues esglésies adjacents: la Catedral de la Transfiguració del Salvador, amb tres cúpules i una galeria oberta en el costat de la façana, construïda en 1516, i l'església dels Taumaturgs de Yaroslav de formes neoclàssiques tardanes.
L'interior  de la catedral conté uns frescos del 1563-64 realitzats per una sèrie d'artistes moscovites, però que no vam poder veure perquè el guia, que tenia pressa per plegar, ens va dir que no valia la pena perquè estaven força deteriorats (sic)... Una altra dels efectes colaterals que sovint has de patir en viatges a causa de guies poc professionals o amb poques ganes de treballar.

Darrera la catedral, amb vistes a l'absis, es troben els edificis que contenien les cel·les dels monjos, actualment destinats a Museu de l'art antic rus.


darrera l'absis aprofito per tocar les campanes
Encara abans de sortir del complex del monestir podem veure el campanar al que no ens decidim a pujar a causa del cansament acumulat durant tota la jornada

 Finalment, i de retorn cap a l'hotel, encara podem veure la bonica església de l'Epifania de Crist, encarregada la seva construcció pel comerciant Aleksei Zub Caninov en 1684-1693.
  * * *
Ara sí que ha arribat l'hora de tancar la llarga crònica d'aquest primer dia del nostre recorregut per aquest sorprenent itinerari de l'Anell d'Or.

Demà ens esperen noves sorpreses i experiències en el segon dia de l'itinerari d'aquesta ruta Imperial...

Però això ho veurem en el proper post...

* * * 






2 comentaris:

marisa ha dit...

Quines veus!

Maria Teresa ha dit...

Salvador tenia totalment olvidada la tarda de Yarostavi, potser per la acumulació d'esglésies i frescos, la teva crònica i les fotos me la recodada i el cor d'homes tan bonic de veus. estic contenta de recordar.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin