dijous, 24 de juliol del 2014

CHÂLONS-EN-CHAMPAGNE, revisitat... (10)


Avui dediquem el dia a conèixer més a fons altres aspectes de la ciutat de Châlons-en-Champagne, que ens acull durant la nostra estada a la regió. Una localitat poc coneguda per nosaltres, però que ens ha sorprès per la riquesa del seu patrimoni arquitectònic. 
Châlons en Champagne és un municipi francès situat al departament de Marne, i a la regió de la Champagne-Ardenes, situada vora el riu Marne, i d'uns 45.000 habitants.
El nostre hotel, situat al bell mig de la població, a la Place de la République, ens permetia voltar pel centre mateix per anar descobrint els seus tresors amagats...
Amb aquesta dimensió mitjana sorprèn comprovar que té un important patrimoni arquitectònic amb tres espectaculars temples romànico-gòtics que anirem contemplant paulatinament, Sant Alpí, Notre-Dame-en Vaux, de la qual ja en vaig fer un capítol a part (vegeu aquí), i la catedral de Sant-Etienne.
Châlons va ser una de les grans villes del regne a l'Edat Mitjana, amb les seves muralles, les seves 13 parròquies i els seus 15.000 habitants.



Prop del 80% del centre històric està format encara per cases amb façanes de fusta de les que les més antigues són del segle XVè.

(la Maison Clémangis, del 1460)
El primer dia el vam dedicar a conèixer la població que ens acolliria durant tota la setmana, dos dies següents els vam dedicar a visitar Reims i els seus importants monuments, i la resta altres llocs interessants de la Champagne.



Per això, avui, després de voltar una mica pels carrers principals del  centre i veure la plaça du Maréchal Foch, amb l'imponent edifici de l'Hôtel de Ville,

 (construït entre 1772 i 1776 per Nicolas Durand)
 visitarem el Museu de les Belles arts, i en sortir, anirem a conèixer el segon dels importants temples de Châlons, l'església de Saint-Alpin, d'estil gòtic dels segles XII al XVI, i amb uns interessants vitralls també del segle XVI.
A la tarda farem un passeig en barca per alguns del canals
que travessen la població.
Així, doncs, en primer lloc ens dirigim a conèixer el Museu ubicat 

a la Place Godart, en el gran edifici ara reformat que havia estat l'antiga presó.
on podrem admirar diferents objectes d'art i mobles d'estil modernista, escultures del renaixement, fins a Rodin, i grans pintures de diferents artistes europeus dels segles XV fins al segle XX. (veiem alguns exemples)...











  (detalls)





















(escultura de Rodin)


* *
Ara canviarem de registre, i de camí cap a l'hotel, entrarem a visitar 
l'església gòtica de Saint-Alpin.


És una església gòtica dels segles XIIè al XVIè, aixecada sobre l'antic emplaçament d'una capella consagrada a sant Andreu. Aquesta va ser dedicada a Saint-Alpin, el 8è bisbe de Châlons, i on és enterrat.






A part de la seva bella estructura gòtica, cal destacar també els magnífics vitralls del segle XVI.

(detall)

(detall)



 
* *
Havent dinat, ens disposem a gaudir d'una nova i original experiència, navegar per alguns dels canals que circulen pel centre de la ciutat, fins i tot amb alguns trams subterranis...

Embarquem aquí, per començar la nostra navegació pel canal du Nau,
a bord d'una mena de barcassa

que tot seguit ens introduirà en un túnel per sota els carrers de la ciutat

fan una certa basarda...
sortim a l'exterior,
just per sota del Château du marché, del s.XVII, la que fou una antiga fortificació urbana, i més endavant podrem veure, per l'altre costat, la seva façana principal, la que dóna a la plaça de la Libération, on hi ha la  la "Gloria Victis", una bonica escultura dedicada als morts de la Guerra de 1870 (això, però, ho veurem un altre dia quan anem a passejar pel parc anomenat le Grand Jard).
encarem ja desde l'exterior del túnel la navegació tranquil·la pel canal





 després de passar diversos ponts, tornem a circular per un tram subterrani que ens portarà fins el canal més ample del MAU

 i ens acostem cap al pont medieval que superarem
  i podrem contemplar la inscripció en un dels seus pilars amb una data significativa, any 1560
Just quan tombem per reemprendre el camí de retorn, trobem l'altra barcassa amb la resta de companys

 
els saludem i els superem, i agafem altra vegada la desviació del canal du NAU 
per retornar plàcidament fins al punt de partida...
l'embarcador al peu de l'Oficina de turisme.

* * *
Esgotant ja les poques hores que ens queden per aquestes terres, demà visitarem el Far de Verzenay, un bosc encantat, una necròpolis i el poble de Hautvillers, el bressol del xampany, on va viure el monjo Dom Perignon.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin