diumenge, 23 d’agost del 2009

Castell de Malbork - GDANSK - Polònia (08)

  • La crònica del viatge comença aquí...

Avui hem de tornar a fer una llarga ruta fins arribar a Gdansk...

Deixem de bon matí Poznan, amb la imatge encara a la retina de les boniques cases dels comerciants, bellament decorades.

Altre cop davant nostre s'obre la immensa campinya polonesa i el nostre proper objectiu será la visita de l'imponent Castell de Malbork

Abans, però hem de fer els 313 kms. que ens separen de la ciutat de Gdansk. La nostra intenció és dinar durant la visita al castell que és a uns 60 kms. de la ciutat.



Per això, còmodament instal·lats al darrera de l'autocar, ens dediquem a llegir, fer fotografies i dormitar una mica.


Cap a les dues o quarts de tres, arribem per fi a Malbork. Allà ens espera la guia local que no parla castellà, i amb ella i la traducció simultània de la nostra guia, comencem la visita a l'imponent castell.

Primer de tot ens volem fixar en una fotografia que ens fa veure com va quedar el castell després de la II Guerra mundial, és una foto del 1945.

I ara una bonica vista general del seu estat actual...

Conegut abans amb el nom de Marienburg (la Fortalesa de Maria), el castell de Malbork va ser al principi la residència dels grans mestres de l'Orde dels Cavallers Teutònics. En 1309, el IV gran mestre, Hermann von Salza, instal·la aquí la capital de l'Orde.

El 1457, durant la guerra dels 13 anys (1454-1466), el rei polonès Casimir IV conquerí el castell. I la guerra acabà amb la derrota dels Cavallers teutònics. Al 1525, amb la disolució de l'Estat Teutó, Malbork es va convertir en la seu del voivodat.
Desde 1999 la Polònia moderna està dividida en 16 voivodats.

És el castell medieval més gran d'Europa, una fortalesa de totxos vermells que té una superfície de 21 hectàrees, i s'alça impressionant sobre la riba dreta del riu Nogat.

Està format per tres parts ben diferenciades, el castell Baix o esplanada, el castell Mig amb el Palau dels grans mestres, i finalment el castell Superior.

Entrem a visitar-lo...

Accedim a l'interior a través del pont de fusta,

travessant el pont llevadís i la reixa d'entrada, accedim al gran pati interior

En aquesta ala de l'edifici hi ha una gran mostra-col·lecció de joies d'àmbar, caixes, figures, etc. que visitem ràpidament. Veiem només una mostra.

Accedim ara al Palau dels grans Mestres Teutons, a través d'una sala gòtica d'una gran bellesa de línies, segurament el refectori d'hivern,

on encara es conserven policromies del 1300

i després a les estances privades del gran Mestre, bellament decorades

passant a continuació al refectori d'estiu

Sortint a l'exterior, passem per davant de les estàtues dels grans mestres de l'Orde dels Teutons, per accedir al castell Superior

A través d'una porta amb l'escut d'un cavaller, d'un altre pont llevadís, i d'una segona porta adornada amb arabescos

arribem a un petit claustre interior

on en el seu centre hi ha un petit templet coronat per la figura d'un Pelicà que amb el bec alimenta els fills amb la seva pròpia sang (antic símbol dels cristians).

Passem a continuació a veure la cuina medieval,

i a través d'una de les estretes ales del claustre,

arribem a la Sala capitular on encara es conserven magnífiques pintures policromades


i podem també observar el bonic mosaic i els elements del sistema de calefacció de l'època, per on feien circular l'aire calent.

I per acabar la visita a l'immens conjunt, anem a veure les runes de l'església, l'única part que encara queda per restaurar...

S'hi arriba a través de la porta anomenada la Porta d'or

i al seu interior, tot és encara runa i desolació...


les restes del que fou una magnífica església amb belles pintures murals com aquesta del Sant sopar,

o belles silleries de fusta que aquestes restes deixen endevinar,


fan reflexionar sobre la barbàrie de les guerres, i també sobre l'esforç sobrehumà que han fet en aquest país per restaurar i refer tot allò que constitueix el seu ric patrimoni.

* * *
Per acabar la visita, saltem la passarel·la i anem a l'altre banda del riu Nogat per captar unes belles panoràmiques del conjunt del Castell.


I marxem de l'indret, guardant aquestes boniques imatges a la nostra retina


* * *

Encara somiant en batalles teutòniques i en espases i creus, fem els darrers kilòmetres per arribar a mitja tarda a la ciutat bàltica de GDANSK.

Temps per deixar les maletes a l'hotel Scandic, i sortim tot seguit a trepitjar la ciutat, una breu passejada fins al centre per intuir tot allò que demà podrem explorar amb deteniment i més calma.

la torre de l'Ajuntament

belles façanes decorades

vells graners ara restaurats

el moll sobre el riu Stara Motlawa

placa a l'edifici on hi ha l'actual oficina de Lech Walesa

* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin