dilluns, 4 d’agost del 2008

POMPEIA, la ciutat que el Vesuvi ha fet famosa... (05)

(La sèrie comença aquí...)
Pompeia no hauria estat res més que una altra colònia romana oblidada en el temps, sinó hagués estat per un dels cataclismes més famosos de la història. L’erupció del Vesuvi de l’any 79 d.C. que la va enterrar completament i a causa d’això la va fer passar a la història tot llegant al món les restes millor conservades de l’antiguitat, a més de deixar-nos molts detalls sobre la vida de la ciutat al segle I.
Una de les ironies de la història és que la ciutat mai va ser tan famosa en la seva època com ho és ara. El primer assentament de Pompeia seria un poblat de camperols en el segle VII a.C. com a part d’un conjunt de pobles de la costa dels oscos. Un segle més tard es va convertir en un enclau comercial grec i etrusc, i després va caure en poder dels samnites que la van controlar durant 200 anys fins a ser derrotats pels romans el 290 a.C. A partir del 80 a.C. va adquirir la condició de colònia romana i la població va prosperar fins arribar a uns 30/35.000 habitants, quan li va caure a sobre tota la cendra ardent del volcà.
Així enterrada i oblidada va romandre més de 1.500 anys. El 1748 es va començar a excavar i els treballs regulars van començar el 1755. Les principals troballes fetes durant les excavacions són dipositades principalment al Museo Archeologico Nazionale di Napoli, que visitarem per la tarda.
Per això en l’actualitat, un cop descoberta i desenterrada, podem observar amb tot detall algunes de les cases, temples, botigues, carrers, pintures, mosaics, etc., d’aquella ciutat, així com els famosos motlles de persones que van ser sorpreses per l'allau de cendres i que s'exposen dins unes vitrines, per cert molt mal conservades.
Entre les restes més ben conservades podem trobar...
la Basilica,
el Foro,

el Macellum, les Terme del Foro, la Casa del Poeta Tragico, amb el famós mosaic del "Cave canem", que veurem al museu,




La Casa del Fauno, on hi ha el famós mosaic de la batalla entre Alexandre el Magne i la flota persa del rei Darius III en la batalla de Isos el 333 a.C., i l'estatueta del faune, que es troben ambdós al Museu Arqueològic.

La Casa dei Vettii, una de les ruïnes més conegudes i ben conservades de Pompeia amb morals preciosos i algun de curiós com el d'un Priapo desenfrenat posant el seu "pip" en una bàscula...,

El Lupanar, un dels 24 bordells oficials de la ciutat,
il Teatro Grande
i el Teatro Piccolo,
el Forn, etc. etc.












* * *
A la tarda d'aquest mateix dia anirem al Museu Arqueològic, però atesa la seva importància, farem capítol a part....

(La història continua aquí... 06)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin