dijous, 5 de novembre del 2009

TURQUIA - les joies d'Istanbul - la Mesquita blava (02)

  • La crònica del viatge comença aquí...
Al peu d'aquest magnífic obelisc de Teodosi, que presideix el centre de l'antic Hypodrom de l'antiga Constantinoble, vam començar a descobrir, en boca del nostre guia turc, en Haluk, la apasionant història d'aquesta fascinant ciutat.

L'obelisc va ser construit per Tutmosis III (1504-1450 a.C.) i transportat des d'Egipte, del temple de Karnak, a Constantinoble per ordre de Teodosi al 390 d.C.

La base de marbre està decorada amb escenes familiars de Teodosi mentre entrega corones als triomfadors de les carreres.


La ciutat de Constantinoble, que fou Capital de l'imperi Romà, del Bizantí i, posteriorment, de l'imperi Otomà, conté tanta història i tans monumentes emblemàtics, mundialment coneguts, que no seré pas jo qui ara us els hagi de presentar ni d'explicar, però sí que vull deixar constància, a través d'algunes imatges, de tot allò que vam veure i del que vam poder gaudir.

La primera visita que vam fer va ser a la Mesquita Blava.


Fou construïda al segle XVII per l'arquitecte Mehmet Aga entre 1609-1616, junt amb una madrassa i un hospici pels pobres, i fou lloc de reunió per als peregrins que anaven a la Meca.

(Al·là és gran i Mahoma el seu profeta...)


L'interior de l'edifici ens sorpren vivament pel seu recobriment amb més de 20.000 rajoles de Iznik de tots colors, vermells, blancs i negres, i on predominen sobretot el verd, el turquesa i sobretot el blau.

(l'anagrama de Déu)


Sota els rajos de llum que penetren per les 260 finestres, aquestes peces de ceràmica confereixen al conjunt un efecte cromàtic i un ambient màgic que l'han convertit en un dels edificis més famosos i visitats d'Istanbul.

(autèntiques ceràmiques del segle XVII)

Com que és una mesquita oberta al culte, ens hem de descalçar i entrar amb respecte per contemplar aquesta meravella.

Un cop fora contemplem la seva magnífica silueta

L'impacte d'aquest edifici i la seva bellesa són tant grans que cal assimilar-ho, per això ara us deixo en pau perquè ho pugueu contemplar amb calma

Demà seguirem amb les joies d'Istanbul

* * *
- La crònica del viatge continua aquí (03)...


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin