diumenge, 8 de novembre del 2009

TURQUIA - les joies d'Istanbul - la Yerabatan Sarayi (05)

  • La crònica del viatge comença aquí...
Quan ja començava el capvespre i per acabar l'esgotador programa del primer dia a Istanbul, ens vam endinsar sota terra per visitar aquesta interessant obra d'art. La Basílica cisterna, la Yerabatan Sarayi.

La gran quantitat d'aigua que era necessària per abastir tot el complexe del Palau reial, provenia d'aquesta cisterna, popularment coneguda com el Palau submergit, construïda per l'emperador Constantí i ampliada per Justinià l'any 532.

És una gran cambra subterrànea amb un sostre de voltes de totxanes a 8 metres d'alçada,


sostingut per 336 columnes, subdividides en 12 fileres de 28 elements, i quasi bé totes amb capitells corintis del segle Vè.


i amb algunes curiositats interiors com els enormes caps de Medusa que foren reciclades d'alguna runa precristiana i van ser dipositades aquí per fer de base d'algunes columnes,

també algunes d'elles ben particulars com aquesta plena d'ulls...


Acabada aquesta interessant visita, i mentre esperàvem l'autocar que ens havia de retornar a l'hotel, vam seure en el parc que hi ha entre les dues mesquites, Santa Sofia i la Mesquita blava, mentre queia el dia amb la dolça llum del capvespre i la veu del muetzí que cridava a oració, ens convidava al repós i al recolliment.



* * *

Així vam acabar el nostre primer i intens dia de la nostra estada a terres de Turquia. Demà Istanbul ens espera per continuar descobrint les seves meravelles

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin