- La crònica del viatge comença aquí...

Aquest palau fou la residència imperial des del regnat del sultà Mehmet II (1451-1481), i fins el de Mahmut II (1808-1839).
El nom de Topkapi significa "la porta del canó". Está format por molts petits edificis que estan molt junts i rodejats per quatre patis.


És un entramat força complexe d'edificis, units per patis o jardins i la superfície total del conjunt és de 700.000 m², rodejats per una muralla bizantina.
En 1853, el Sultà Abdulmecid va decidir traslladar la seva residència al recentment construït i més modern Palau de Dolmabahçe (del que parlaré més endavant). En l'actualidad, el Topkapı és un museu de l'època imperial, i és una de les més grans atraccions turístiques d'Istanbul.
La seva visita és complexe ja que hi ha centenars de coses per veure: la Porta imperial, la porta de l'acollida, el pati de cerimònies,
(aquí la gran sala de reunions)
l'Harem amb parets interiors de ceràmiques espectaculars com aquestes que veiem...
els estables reials, i les magnífiques estances del Consell privat,
la col·lecció d'armes, les cuines reials, el tresor que guarda valuosíssimes peces de porcellana i orfebreria d'entre les quals sobresurt un dels diamants més grans del món,
la Biblioteca bellíssima d'Ahmed III,
i multitud d'altres pavellons diversos, i els jardins exteriors...
Una de les coses que més criden l'atenció és la gran quantitat de ceràmiques diferents que hi ha arreu, a sostres i parets.
Veieu-ne una petita mostra.
Després d'una llarga visita tocava anar a reposar una mica, seure i dinar en un agradable emplaçament amb vistes al Corn d'or.
A la tarda continuàrem visitant més pavellons, i també, aprofitant un petit descans als jardins, vam poder veure tres homes resant allà mateix davant l'edifici de la biblioteca en sentir la veu del muetzí convocant a l'oració.
* *
També és destacable en aquest indret allò que en sortir vam veure en el lloc anomenat "la font del botxí", es tracta del famós bloc de pedra on tallaven i dipositaven els "caps de turc", els caps d'aquells homes que havien caigut en desgràcia del sultà i eren decapitats sense contemplacions...
Els botxins que vivien a Palau, els "jenízaros", rebien l'ordre del sultà i decapitaven aquí mateix a tot aquell que fos declarat persona "non grata"...
D'aquí prové la nostre expressió popular de "ser un cap de turc"...
* *
Amb aquesta imatge una mica tenebrosa i sanguinària, sortim del Palau de Topkapi, després de veure tantes coses maques i agradables i acabem la visita amb la bonica prespectiva de la silueta de Santa Sofia retallada a l'horitzó amb la suau llum del capvespre.
* * *
També ara deixem reposar una mica l'allau d'imatges i seguirem, perquè el capvespre encara ens guardava una darrera visita interessant..., i és que Istanbul no te l'acabes en un dia...
- La crònica del viatge continua aquí (05)...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada