dilluns, 2 de novembre del 2009

TURQUIA - volta que comença a Istanbul... (01)

- aquesta crònica té un pròleg aquí...


Hem viatjat a Turquia, un destí al que feia molt de temps teníem ganes d'anar-hi.
No ens ha decebut gens ans al contrari.
Contemplant per una petita finestra les primeres imatges del país, ja ens ha fet un salt el cor...






Hem recorregut mig país fent un periple circular que després de tres dies a Istanbul veient les seves meravelles, ens va portar fins Ankara, la capital

després a Nevsehir a la Capadòcia, on vam fer un fantàstic vol en globus, i vam visitar Avanos, la ciutat subterrània d'Ozkonak,i les esglésies decorades de Göreme.

Travessant la gran planura anatòlica vam fer parada a un Caravanserai de l'època selèucida, enmig de l'antiga ruta de la seda

fins arribar a Konya, la que fou capital del poderós sultanat selèucida de Rum, i actualment considerada ciutat santa per ser un dels pilars del sufisme, que es concentra bàsicament en el monestir dels dervitxos de Mevlâna.

Baixant cap a la costa mediterrània vam visitar la ciutat antiga de Side i, amb base a la ciutat d'Antalya, coneguda com la Riviera Turca, vam visitar Aspendos amb el seu important teatre, un dels més bells del món

i la ciutat antiga de Perge
(sense oblidar els importants museus arqueològics dels que anirem parlant en cròniques posteriors).

Pujant a continuació en busca de la costa de l'Egeu, a prop de Denizli visitem la ciutat greco-romana d'Afrodisias, i després Pamukkale amb les seves cèlebres cascades i terraces de calç.

Allà mateix coneixerem les runes arqueològiques de Hieràpolis i la seva important necròpolis. I un cop arribats a la costa del mar Egeu, coneixerem les importants runes d'Efes, la que fou el principal port de la mediterrània des del segle IV a.C. fins al segle II d.C. amb els seus monuments i el teatre que fou el més gran d'Àsia menor amb capacitat per a 24.ooo espectadors.

Aterrem finalment a Izmir (l'antiga Esmirna), des d'on encara visitarem la històricament important ciutat i acròpolis de Pèrgam, i finalment passejarem pels carrers d'Izmir, totalment plens de banderes i d'imatges de Atatürk amb motiu de la celebració a l'endemà de la seva Festa nacional, el 86è. aniversari de la declaració del país com a República Democràtica, l'any 1923.

Tot aquest llarg periple que ens ha permès veure molts aspectes de la important història antiga i actual de Turquia, ens ha omplert d'informacions i d'imatges que anirem assimilant a poc a poc.
No diré que hagi estat un excès, sinó que contràriament, gràcies als dos bons guies que ens van acompanyar, en Haluk de Turquia, i en Lluís Miquel de Catalunya, tots dos són actualment professors d'història, i per tant amb les seves explicacions autoritzades i ben documentades, ens han fet gaudir doblement del viatge.

En properes aportacions aniré desgranant les meves impressions i vivències, com faig habitualment, que són moltes, encara que aquest destí és molt conegut de molta gent, però a mi m'agrada comentar-ho i al mateix temps que em documento, faig participar de la meva experiència a tot aquell qui tingui interès per fer-ho, i evidentment, tampoc tothom ha estat a Turquia.

(Al marge dret del Blog ja podeu veure imatges de la Capadòcia i alguns personatges del país...)

* * *

- La crònica del viatge continua aquí (02)...


4 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Caram nois, de Polònia a Turquia, quins canvis!

kweilan ha dit...

Quina enveja! Un viatge ben aprofitat.

Yayo Salva ha dit...

Has llegit "Estambul", de Orhan Pamuk? Te la recomane.
Un gran viatje.

Salvador ha dit...

Hola Salva, m'alegra tenir notícies teves.
No encara no l'he llegit, però la tinc en cartera. La meva dona si que ho ha fet i també me l'ha recomenat després d'haver conegut aquesta interessant ciutat i la resta del país.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin