dissabte, 8 de gener del 2011

UBUNTU, l’humanisme africà…

  Aquest noiet vietnamita de curta edat li està dient al seu avi o potser besavi, que el seu PC portàtil funciona amb Ubuntu, i el decalatge entre les dues generacions és tan abismal que gairebé ni nosaltres mateixos som capaços d'assimiliar-ho.


Però què carai vol dir aquesta paraula misteriosa?. Als més informatitzats, com nosaltres els blocaires, segurament ens sona a una mena de SO. sistema operatiu lliure, i per aquí van els trets…, però en realitat la paraula Ubuntu té un significat molt més profund, és tota una filosofia de vida en el continent africà. “Si tu guanyes, hi guanya tothom”. 


En la revista “Integral”, de la qual en sóc subscriptor des del primer número, fa més de 30 anys, en el núm. 369 de setembre 2010, es va publicar un article molt interessant amb el títol d’aquesta capçalera. Que, intentant agafar unes breus pinzellades, deia coses tan interessants com aquestes: el concepte de la paraula Ubuntu és certament abstracte i difícil de definir en les llengües europees, encara que normalment es tradueix com “Una persona és una persona, solament a través de les altres persones”.


(Festival de la Incwala, o de "els primers fruits" a Swazilandia)

Desmond Tutu, l’arquebisbe anglicà de Ciutat del Cap i Premi Nobel de la Pau, dóna una descripció més amplia: “Una persona amb ubuntu está sempre oberta i disponible pels altres, es reafirma en els altres i no se sent gens amenaçada per les capacitats dels altres perquè té la seguretat de que el progrés de les altres persones és sempre en benefici de la totalitat [...] o sigui, que per nosaltres mateixos, sense la comunitat, no som res”. l’ubuntu és, doncs, la base ideològica del comunitarisme africà.

Ubuntu és avui la filosofia oficial de Sudàfrica i està recollida a la seva pròpia Constitució. Sudàfrica amb la seva convivència de pobles i cultures diferents sota unes mateixes normes de respecte mútuu té molt a dir sobre això… I encara molt més podem llegir sobre aquest tema a l’article mencionat que us recomano llegir.


Per això val la pena recordar que precisament ha estat batejat amb aquest nom Ubuntu el sistema operatiu de software lliure més popular i extés del món, i no per casualitat, ja que el seu creador és el sudafricà Mark Shuttleworth que es va basar en aquesta filosofia sudafricana per desarrotllar el seu “sistema operatiu per a éssers humans”. Un software que no solament és gratuït, sinó que a més ha de ser fàcil de funcionament i adaptable per l’usuari a cada llengua i especificitat cultural si ho desitja. Jo mateix ho he experimentat intal·lant-lo en el meu anterior PC portàtil, i funciona a la perfecció.

La lògica del software lliure es basa en que, una vegada has fet ús de la teva creació, la cedeixes lliurament a qui vulgui millorar-la, i així, en un futur, tu mateix et podràs beneficiar d’aquelles millores. Aquest software lliure s’expandeix més ràpidament que el comercial i ja hi ha alguns fabricants d’ordinadors que comencen a donar aquesta opció -que abarateix l’aparell entre 200 ó 300 euros- als seus clients.
* * *

4 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

curiosa noticia Salvador, està molt bé, havia sentit la paraula 'Ubuntu' més no en sabia el seu significat.

Pakiba ha dit...

Salvador todo lo que explicas es muy curioso, gracias por compartirlo.

un abrazo.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Si que és interessant. El vas instal·lar a l'anterior portàtil. I al nou?
M'ha agradat de saber-ho, gràcies.

LOURDES ha dit...

Ostres! Desconeixia absolutament el significat de la paraula "Ubuntu".
Em sembla molt més que interessant aquesta filosofia de vida.
Gràcies per descobrir-me'n l'existència.

D'altra banda, tampoc no coneixia el teu bloc. Me'l miraré amb més deteniment, però, de moment, el que n'he vist fins ara m'ha agradat molt.

Una abraçada

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin