- La història comença aquí...
Un cop instal·lats a la Residència d'Orihuela del Tremedal, com a camp d'operacions, el primer dia vam decidir visitar la interessant població d'Albarracin, la capital de la comarca de la Sierra de Albarracin.
En temps dels musulmans a España, la família bereber Al-Banu-Razín va fer d'aquestes terres un petit regne de taifes, la taifa de Albarracín.
D'aquesta família li ve el nom actual (Al-Banu-Razín: los hijos de Razín).
En temps dels musulmans a España, la família bereber Al-Banu-Razín va fer d'aquestes terres un petit regne de taifes, la taifa de Albarracín.
D'aquesta família li ve el nom actual (Al-Banu-Razín: los hijos de Razín).
La taifa passà posteriorment, per cessió o conquesta, a la família cristiana del llinatge navarrès dels Azagra, que van mantenir "de facto" la independència de Castella i d'Aragó desde 1170, arribant a crear un bisbat propi. També el poderós llinatge dels Lara va exercir la seva sobirania sobre Albarracín. Després del fracàs de conquesta per part de Jaume I el 1220, va ser Pedro III de Aragón qui la va conquistar el 1285 després d'assetjar-la, passant definitivamente a la Corona d'Aragó el 1300.
Tota aquesta sèrie de fets polítics i militars, van tenir com a base d'operacions la importància de la fortalesa i del sistema defensiu d'aquest estratègic indret i les seves muralles.
El casc antic està construït sobre la falda d'una muntanya, rodejada en gairebé la seva totalitat, per un meandre del rio Guadalaviar.
Per aquest costat i mirant cap al riu, es troben edificades les cases penjades.
Dins del poble els seus carrerons són estrets i costeruts, i amb racons molt pintorescos.
Com aquest d'una de les cases més antigues i populars d'Albarracin
la Casa de la Julianeta |
i a més tenen el color vermellós tant característic, anomenat rodeno.
La construcció ofereix l'original arquitectura popular amb forges molt destacables de la província, veieu-ne alguns exemples...
Aquesta de la Casa de la Comunidad, conserva la data de 1778 |
Acompanyats per la guia local vam poder visitar l'interior d'una de les casones nobles de la localitat, la casa dels Monterde
i no ens van deixar fotografiar els mobles interiors que eren autèntiques obres d'art de la talla de la fusta.
* *
Continuàrem la visita pels estrets carrerons del lloc
Aquí els volums de les cases van guanyant espai com poden |
carrers estrets |
i més escuts nobiliaris |
i fem una última mirada a les muralles i el conjunt de la ciutat
de la que ens acomiadem en l'esplendor d'un magnífic dia florit de primavera
* * *
Aquesta mateixa tarda farem una altra visita interessant a la zona i poble de Calomarde, i podrem conèixer un indret de natura molt bonic on hi ha l'anomenada "cascada Batida"...
Però això serà motiu del proper post que penjaré properament...