dimecres, 6 de novembre del 2024

Pel SOLSONÈS, a la recerca del seu Patrimoni més desconegut...(01)

 Aprofitant aquest pont de Tots Sants, del 1 al 3 de novembre, amb el grup d'amics que acostumem a viatjar, ens hem traslladat fins a Solsona on hi farem estada els tres dies a l'antic Hotel Gran Sol.

Començarem el dia, doncs, amb una visita guiada i comentada pel centre històric de Solsona.


En arribar tot just davant el portal d'entrada ens agrada veure les manifestacions i/o reivindicacions d'independència que es mostren ben patents a les façanes.

Accedim a l'interior passant per sota del porxo d'accés que llueix el gran Sol, símbol propi de la ciutat de Solsona

Comencem una passejada per gaudir dels seus carrers i del seu ric patrimoni arquitectònic com és l'Ajuntament, la Torre de les Hores, les places de sant Joan, sant Roc, sant Pere, plaça Major, el Palau Llobera (aquí sota), seu del Consell Comarcal.

 el Portal del Pont, i la Col·legiata de Santa Maria de Solsona, actual catedral d'estil gòtic, començada a finals del s.XIII i acabada al segle XVII, on es venera la imatge de la marededeu del Claustre (patrona de la ciutat), del segle XII.

Anem, doncs, directament a la catedral per admirar aquesta imatge

 La porta lateral d'accés                    


l'Altar major és força simple, i aquí sota veiem el fons de la nau i també la seva bonica rosassa

 A l'interior del temple destaquen principalment un parell d'altars, el primer el que acull la imatge de la marededeu del Claustre

i a continuació el detall de la imatge romànica 
(la patrona de la ciutat)

catalogada com una de les escultures del s.XII més importants del romànic català.

* *

L'altre altar que destaca dins el recinte de la catedral és el dedicat a la invocació de la marededeu de la Mercè.

* * *

En sortir de la catedral, seguirem caminant pel centre històric per descobrir alguns aspectes interessants, propis d'aquesta ciutat, i un dels més sorprenents fou el que aquí s'anomenen "els caps de biga"... representacions d'una cara o rostre d'algun personatge popular... normalment corresponien a les bigues d'edificis senyorials dels segles XVII-XVIII

(veiem alguns exemples)

 

     Seguint el nostre passeig, ens acostem a l'Ajuntament, un  edifici del s.XVI on hi ha l'escut de la ciutat, i també l'escut del constructor, el mercader Puigdepons.



I a continuació, arribem a un dels punts clàssics i més populars de Solsona, la plaça del Ruc i la Torre de les hores, on durant les festes del carnaval te lloc la penjada del burro que des de dalt del campanar pixa damunt la gentada que hi ha a sota...!!
 
Quan d'aquí una estona visitem el local on es guarden els gegants del carnaval, el Local Boig, podrem veure també el pobre burret...
 
Seguim caminant fins arribar a la plaça de sant Joan, on podrem veure el monument i la capella dedicada al sant. 
I finalment, passem per davant de l'edifici on hi ha el Museu diocesà i comarcal de Solsona que visitarem el darrer dia.
Tot seguit, com a colofó de la visita, anem a visitar el "Local Boig" on s'exhibeixen els gegants de la Festa Major i també els gegants del Carnaval.

També hi trobarem una mostra del bestiari festiu, l'àliga, el drac, la mulassa, etc.
(els gegants vells)
(els gegants joves) 
(els quatre capgrossos)
(la Mulassa)
(el cap de la mulassa original del Carnaval del 1600)
(l'Àliga coronada)
(el Drac)
(el Bou) 
(i una bona sèrie de dracs diversos)
* *
Ara, en l'apartat dels gegants i figures diverses del Carnaval, destaquem en primer lloc la figura del gegant Boig
i la seva esplèndida acompanyant...
Aquests són aquells gegants que quan fan giravoltes tot ballant al so de la música, amb les seves grans manotes van donant plantofades a la gent dels voltants...
També hi ha altres gegants que donen puntades de peu, com aquests que podeu veure aquí sota...
A mes també veiem les figures dels 4 gegants vells
i per acabar-ho de completar, aquí teniu una bona colla de capsgrossos i animalons diversos...
* *
 No cal dir que si no heu estat mai al carnaval de Solsona, val la pena d'experimentar-ho. Crec que la diversió està assegurada... i les plantofades també..!!
No ho dic per experiència pròpia, però és la fama que s'ha guanyat aquest carnaval al llarg dels anys. Us animo a provar-ho..!!
 
* * * 
Ara tot seguit ens traslladarem per dinar fins a l'Hostal de Pinós, el més antic de Catalunya (del 1524), on després farem la visita del Santuari de Sta. Maria de Pinós, i per cloure la jornada anirem fins al poble d'Ardèvol, per visitar la seva Torre, construïda a l'època dels comtats cristians, a mitjans del s.X, on alguns valents de la colla intentaran d'escalar-la...
 
Però tot això, per no allargar-nos més, ho veurem en el proper capítol d'aquesta crònica
 
La crònica seguirà aquí...(02)


 

 
 


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Això sí que és un reportatge!!!Gràcies !!!

Marta ha dit...

La ciutat de Solsona i el seu entorn mereix una visita pel seu ric patrimoni arquitectònic i cultural, a més als seus voltants és un petit paradís de boscos i natura per anar descobrint a cada estació de l'any.

Salvador ha dit...

No sé qui ets... Alguna pista?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin