divendres, 29 de juliol de 2016

LEIPZIG, la ciutat musical per excel·lència...02 (M-S.04)

Estàtua de J.S.Bach, davant l'església de sant Tomàs ,
d'on ell era l'organista principal 
Ahir vam dormir a Dresden, i avui diumenge 20 de març en traslladem a la ciutat de Leipzig, situada també a l'estat de Saxònia.

Aquí van residir i van nèixer personatges tant importants en el món musical com Johann Sebastian Bach, que va treballar-hi gairebé tota la seva vida.

Richard Wagner que hi va nèixer el 1813.

Felix Mendelssohn, i Robert Schumann, que van estudiar al prestigiós Conservatori de Música.

I el poeta, escriptor i dramaturg, Johann Wolfgang Goethe, que hi va realitzar els seus estudis.

També cal destacar la presència de Wolfgang Amadeus Mozart, que també participà en ocasions com a organista a l'església de Sant Tomàs.

També aquí hi va treballar durant molts anys, Moritz Vogel, que va fer una tasca molt important en les escoles, ensenyant la música per a piano en tots els graus escolars.

En definitiva, doncs, una ciutat històrica on es respira la música pels quatre costats.
* *
En arribar a la ciutat vam fer una visita panoràmica pel centre on vam poder veure alguns dels seus edificis històrics i principals... com ara els moderns de la Universitat, 


La Universitat de Leipzig, la segona més antiga d'Alemanya, va ser fundada el 1409 per docents i estudiants alemanys expulsats de la universitat de Praga. A conseqüència d'aquest fet va començar el desenvolupament de la ciutat com a centre del dret alemany i de la indústria editorial. 
Entre els anys 1953 i 1990, aquesta universitat era coneguda amb el nom de Karl-Marx Universität.

Veiem també la Biblioteca Nacional, que compta amb una de les col·leccions de llibres més àmplia del país


I alguns edificis històrics destacables com l'antic edifici renaixentista de l'Ajuntament

(l'Ajuntament)

Abans de visitar les dues esglésies importants de la ciutat, la de Sant Tomàs amb la tomba de J.S.Bach, i la de Sant Nicolau, vam sortir als afores de la ciutat per veure l'impressionant monument de la Batalla de les Nacions, la "Völkerschlachtdenkmal". 

El 19 d'octubre de 1813 Leipzig fou testimoni de la primera derrota de Napoleó I, a l'anomenada Batalla de les Nacions, en record de la qual fou erigit el 1911 aquest memorial.
El monument és una estructura de 91 metres d'altura, i té més de 500 graons que pugen fins la plataforma superior, a la part més alta del monument, a sota mateix dels impressionants Totenwächter...
El llac davant del monument simbolitza les llàgrimes vessades durant la guerra contra Napoleó. Aquí es van enfrontar les tropes napoleòniques amb una coalició de nacions (Prusia, Rusia, Suecia i Austria)
 
(els Guardians de la mort, de 5,5 metres) 
obra de l'escultor Franz Metzner.
Aquesta batalla va suposar un pas molt important per la fi de les hostilitats, que va ser, en essència, una victòria per als prusians.
A més, honora als morts de totes les nacions involucrades, no solament als soldats alemanys...

Després d'aquesta interessant i impressionant visita, i a causa del fred intens que feia, retornem al centre per refer-nos amb un cafetó abans d'entrar a visitar la famosa església de Sant Tomàs. 

L'església conté la tomba de J.S.Bach, i també una reproducció de l'orgue que ell utilitzava en les celebracions. Davant per davant hi ha un vitrall amb l'imatge de J.S.Bach.

 (la tomba de Johan Sebastian Bach)
(interior de l'església, amb un orgue a cada banda)

 Ja no existeixen els orgues de l'època de Bach.
L'orgue de l'esquerra el va construir Wilhem Sauer en 1889.

L'any 2000 dedicat a Bach, es va instal·lar una reproducció de l'orgue que ell acostumava a tocar, el de la dreta, en la tribuna nord, davant del seu vitrall. Serveix per tocar les obres per orgue de J.S.Bach, en els múltiples concerts que es realitzen aquí, conjuntament també amb el famós Cor de Sant Tomàs, que ja es menciona en un document de l'any 1254. En temps de Bach estava format per 54 cantants, i avui en dia té uns 100 membres.
La seva missió principal és perpetuar l'obra de Bach a través dels motets i cantates setmanals, així com també en els serveis religiosos dominicals. Anualment es presenten els oratoris de Nadal i una de les dues passions.Sortint de l'església ens dirigim cap al centre tot veient alguns altres edificis interessants, galeries, i detalls diversos de la ciutat, abans d'arribar a l'altra església important, la de sant Nicolau.


L'església de Sant Nicolau, que només vaig poder fotografiar pel darrera, és la més antiga de la ciutat, i fou aquí on es van celebrar les oracions per la pau, punt de partida de les marxes pacífiques del 1989 que van conduir a la reunificació d'Alemanya.

 del seu interior destaquen les columnes amb els capitells en forma de fulles  de palmera, i també el seu modern sistema de climatització i/o humidificació.

En aquesta foto, manllevada d'internet, es pot veure la columna exterior amb forma de palmera, símbol de l'església, i que es reprodueix en totes les columnes interiors del temple

Les oracions que aquí es feien cada dilluns, després es convertirien en manifestacions pacífiques que obririen la porta a la revolució de la República Democràtica Alemanya.

* *
Ja acabant el periple matinal, ens dirigim cap al restaurant "Kartoffelhaus", situat al centre de la ciutat, per dinar, tot aprofitant per veure alguns dels edificis històrics i originals que anem trobant al nostre pas.

Encara, abans d'abandonar la ciutat, ens podem acomiadar davant el monument d'un altre dels grans músics que van viure aquí,
Felix Mendelssohn
* *
L'autocar ens portarà aquesta tarda directament fins a Berlin on passarem la resta de dies de la nostra estada a Alemanya.
Això ho comentarem en les properes cròniques.
* * *
Cap comentari:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin