El llegat de Balaguer, ubicat a la planta baixa, està format pel conjunt de llibres i obres d'art que el fundador havia aplegat al llarg de la seva vida: pintures, escultures, peces de ceràmica i vidre i objectes etnogràfics de cultures llunyanes, així com un rellevant Dipòsit de quadres del Museo del Prado. Un fons que s'ha anat ampliant al llarg dels anys.
En les sales es troben obres de pintors com Ramon Martí Alsina, Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Isidre Nonell, Joaquim Mir, Xavier Nogués, entre d'altres, que ofereixen un excepcional recorregut per l'art català, des del Romanticisme fins al Noucentisme. També destaca l'important llegat de pintura i escultura del segle XX, que compta amb la col·lecció d'art informalista més important de Catalunya.
La secció de pintura es completa amb l'exhibició permanent d'una vintena d'olis del barroc espanyol i europeu del dipòsit del Museo del Prado que conté quadres de "El Greco", Ribera, Goya, Rubens o Van Dyck.
Aquesta magnífica obra de J. Sorolla, pintada a València el 1884, presideix també una de les sales del museu
així com també un sèrie de boniques terracotes...
Les arts decoratives es troben representades per les col·leccions de vidre i ceràmica, amb peces que van del període gòtic fins al segle XIX.
Entre les col·leccions etnogràfiques, s'hi troben peces de Filipines, Egipte, Xina i Japó, així com una mostra d'art precolombí, fruit de l'interès per altres cultures propi del segle XIX i de la vessant política de Balaguer com a ministre d'Ultramar.
Destaca especialment la col·lecció egípcia, la primera que es va formar a Catalunya, en la qual es troba una mòmia d'infant. Una de les cinc úniques mòmies que actualment es conserven en museus catalans.
L'important fons artístic del segle XIX ha convertit el Museu Balaguer en secció del Museu Nacional d'Art de Catalunya.
Per altra banda la Biblioteca Balaguer, amb més de cent anys d'antiguitat (1884), i amb el seu fons bibliogràfic patrimonial, està vinculada a la Biblioteca de Catalunya.
* * *
Per acabar vegeu en aquest enllaç: "La presència del Prado. Episodis d'una història", la importància d'aquest llegat-conveni amb el Museo Nacional del Prado a Madrid.
* *
I també la majoria de balcons de la ciutat
La plaça de l'ajuntament i aquest bell edifici modernista a la rambla de Vilanova es preparen per les festes de carnaval, un dels més populars del país.
I les pastisseries ja llueixen els dolços que formaran part de la festa en la típica guerra de merengues del dimarts de carnaval...
* * *
Tot plegat un bon record d'una sortida profitosa que vam culminar amb la visita al molt interessant Museu del Ferrocarril, també de visita recomanada...
(la màquina de vapor del primer tren a Espanya, entre Barcelona i Mataró)
(la enorme màquina, la més gran que va tenir Renfe, de 1.600 tones de pes,
un monstre impressionant)
(anomenada Santa Fe)
* * * * *
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada