diumenge, 5 d’abril del 2020

Confinament, 22è dia... ens traslladem als temps bíblics..!!

El mont Ararat i el monestir de Khor Virap...

L'Ararat ("Ağrı" en turc, "Արարատ" en armeni (llegit Masis o Masik), "Agirî" en kurd, "آرارات" en persa (llegit Koh-i Nuh), "אררט" en hebreu), és una muntanya de Turquia
Segons el capítol 9è del Gènesi s'hi va aturar l'arca de Noè després del diluvi universal.
(Fa 5.166 metres d'altitud)


Khor Virap (en armeni Խոր Վիրապ, amb el significat "fossa profunda") és un monestir armeni de la plana de l'Ararat, situat en un turó a pocs quilòmetres del riu Araxes, que fa de frontera entre Armènia i Turquia. Aquest emplaçament coincideix amb l'antiga capital Armènia d'Artashat, fundada el 180 a.C. pel rei Artashes I.

El monestir de Khor Virap és molt popular entre els peregrins, pel seu valor religiós, i també entre els locals i els turistes, gràcies a les seves espectaculars vistes del mont Ararat (situat avui en dia a Turquia). 

El monestir és cèlebre perquè, en unes catacumbes situades al mateix lloc que l'actual edifici, el rei Tiridates III hi va tenir tancat 13 anys Gregori l'Il·luminador, actual patró del país i responsable de convertir Armènia en el primer país cristià del món l'any 301 d.C.

En aquest mateix indret, sobre les esmentades catacumbes, l'any 642 el catholicos Nerses III hi va construir una capella per honorar Sant Gregori l'Il·luminador, i una altra, anomenada "Sant Astvatsatsin", al segle XVII. Ambdues capelles han sofert grans desperfectes al llarg dels segles, degut a terratrèmols, però sempre han sigut reconstruïdes.

L'any 2016, el Papa Francesc, juntament amb el catholicos Karekin II van visitar el monestir i van alliberar dos coloms com a gest de pau entre pobles (en al·lusió als conflictes entre Armènia i els seus veïns, Turquia i Azerbaijan).

Petit Ararat (esquerra) i Gran Ararat (dreta)
 
Pel tractat de Turkmančay, pactat del 2 al 14 de febrer de 1828, Pèrsia va cedir el vessant nord de la muntanya a Rússia (districtes de Surmlu, Kulp i Tsolakert), conservant el vessant est, mentre els vessants sud i oest romanien territori turc. El cim del Gran Ararat va quedar en territori rus mentre que el del Petit Ararat formava el punt d'unió de les fronteres entre Pèrsia, Rússia i Turquia, coneguda com a "frontera dels tres emperadors". 

Pel tractat de Moscou de 16 de març de 1921 entre Rússia i Turquia, la plana de l'Aras era concedida a Turquia. L'acord entre turcs i iranians de 23 de gener de 1932, concedia a Turquia una petita part del vessant oriental. La part soviètica va quedar dins la República autònoma de Nakhtxivan i per tant en territori de l'Azerbaidjan després del 1991.

* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin