dijous, 10 de març del 2022

Castell del Remei, el Celler

 El Castell del Remei és una finca agrícola amb cellers situada en la Plana d'Urgell, en el municipi de Penelles (la Noguera) entre Tàrrega i Balaguer, a 135 km de Barcelona i 40 km de Lleida. Les seves vinyes formen part de la denominació d'origen Costers del Segre.

La finca és plana i de regadiu. Està situada a 300 m sobre el nivell del mar i situada dins de la comarca de la Noguera. El clima és continental, d'hiverns freds i estius calorosos, i escàs en pluges. La finca va arribar a tenir 1090 ha, el major latifundi de regadiu de Catalunya.

 En 1982 la propietat va passar de la família Girona, que l'havia tingut gairebé 130 anys, a la família Cusiné, actual propietària, que des de llavors ha reduït la seva grandària de manera important. 

El conjunt "Castell del Remei" consta dels edificis i naus pròpies del Celler amb les instal·lacions de recepció del raïm, expedició del producte, sala de vinificació, naus de criança amb centenars de botes de roure, sala d'embotellament, botiga, i sala de tast.

Fem un petit recorregut per algunes de les sales del celler per contemplar en primer lloc aquestes botes centenàries, enormes...

i a continuació les diverses sales amb botes noves de roure que serveixen per anar treballant amb les varietats de vins i anar fent diferents coupatges.

 

Aquesta nau enorme, amb milers de botes, està construïda amb una magnífica i preciosa volta catalana
El Celler és el més antic de Catalunya en l'elaboració i etiquetatge de vins de criança. Una finca històrica envoltada de vinyes de la DO Costers de Segre, subzona Urgell, sota el nom de Castell del Remei, amb un total de 15 hectàrees de vinya pròpia i 75 ha. de lloguer, on els vestigis d'activitat vinícola es remunten a l'any 1780.

Les varietats del vi conreades són bàsicament sauvignon blanc, macabeu i chardonnay pel que fa a les varietats blanques, i merlot, cabernet sauvignon, sirà, ull de llebre, garnatxa i pinot noir pel que fa a les varietats negres. La seva producció anual és de 800.000 ampolles de vi blanc i negre anomenats: 1780 (la joia de la corona que celebra els origens de l'activitat), Oda, Gotim Bru i Gotim Blanc. (Sóc habitual consumidor de vi a l'hora dels àpats i he tastat algunes d'aquestes varietats, Gotim Bru i l'Oda, i puc dir que són vins de molt bona qualitat, tant en la varietat de negres com els blancs)
 
* *

El conjunt a més el formen el Santuari de la Verge del Remei, decorat amb les interessants pintures del mestre Josep Obiols i Palau (1894-1967), que fou el pare del polític Raimon Obiols, i que el pintor va reproduir la cara del seu fill en algunes de les pintures, com també ho va fer en les del Monestir de Montserrat, on té pintures en el cambril de la Mare de Déu, i en la mateixa sagristia del temple. (Una mica més endavant penjaré una selecció de les pintures que hi ha dins d'aquest petit Santuari perquè crec que són dignes de contemplar)


I a més de l'ermita/santuari, hi ha també un conjunt d'arbredes i un petit estany

 
També és part important del conjunt el propi Castell del Remei. L'edifici del castell, de notables dimensions, consta de planta baixa i dos pisos, disposats en quatre ales al voltant d'un pati central quadrangular. És un edifici amb elements historicistes i noucentistes inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

En acostar-nos a la façana principal del castell ens crida l'atenció una placa commemorativa que es va instal·lar el 1964, amb motiu de transferir a perpetuïtat la concessió del canal d'Urgell en favor de la Comunitat General de regants; i que en el text apareix el nom del general Franco, però el gravador, amb molta picardia, el va batejar amb el nom de "Francesc"..!!  

(-allà està la placa per qui ho vulgui anar a comprovar-) vegeu-la:

* * *

Un cop informats de tot el que envolta el conjunt del Castell del Remei, anem a veure les interessants pintures del mestre Obiols que abans us he esmentat:

(el presbiteri)
(el cimbori)

(l'Anunciació)
(la visitació)
(el naixement)

(la presentació del nen Jesús al temple)
(Jesús discutint amb els mestres de la llei)
 
* * *
Acabem aquí la crònica d'aquesta visita ben profitosa en la que hem vist coses ben interessants i variades, algunes  de ben desconegudes per nosaltres.
 
Vam acabar la jornada dinant en el mateix restaurant del Castell del Remei, per cert amb un menú excel·lent, i evidentment amb vins del celler, en aquesta ocasió vam gaudir del Gutim Bru i del Gutim Blanc. 
 
Jornada completa..!!

1 comentari:

Joan Antoni ha dit...

Interessant visita a Ponent, sense faltar l'oportuna estada a la franja amb lligams tan estrets amb les comarques de Lleida.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin