dilluns, 11 de juliol del 2022

Voltant pels Alts Pirineus d'Occitània... amb un descobriment històric molt interessant..!!

Hem passat cinc dies, del 5 al 9 de juliol, voltant per les terres dels Alts Pirineus d'Occitània. Amb un punt fixe d'estada a LORDA (Lourdes), ens hem anat desplaçant per visitar diferents indrets. El primer dia, dimecres 6, en primer lloc el Circ de Gavarnie (en un dia molt plujós, tempestuós, amb pedra i tot, i molta boira), per sort en un moment oportú es va aixecar la boira i encara vam poder gaudir de l'espectacle imponent de tot el Circ i la gran Cascada de 423 mts. de caiguda.

Encara aquesta mateixa tarda vam tenir temps de conèixer el llac de Lourdes

Un llac excepcional pel seu orígen glacial a tan sols 420 mts. d'alçada
 
El segon dia, dijous 7, ens vam enfilar fins al port o Col du Tourmalet a 2115 m.

 i a continuació després agafem els dos telefèrics, que ens transporten a dalt de l'observatori del Pic du Midi (a 2877 mts)

 amb un dia fantàstic i meravellós, amb certes boires però amb uns paisatges molt bonics. Va ser com flotar damunt dels núvols amb la impressionant passarel·la que hi ha ara instal·lada. 

Vam poder gaudir d'unes panoràmiques excepcionals
L'antena dalt l'observatori del Pic du Midi.
* *
El tercer dia, divendres 8, vam fer la descoberta del parc natural anomenat Pont d'Espagne, damunt de la localitat de Cauterets, una obra que data de 1886 i que antigament formà part d'una ruta de pastors i de passatges que va permetre el comerç d'una banda a l'altre d'aquesta part dels Pirineus.

Aquí la sorpresa fou molt gran quan el guia que ens acompanyà tots aquests dies, en Ricard Novell (natural de la Val d'Aran, i gran coneixedor d'aquesta zona d'Occitània), ens va comentar que els pastors i camperols procedents d'Espanya venien del cantó de Panticosa, al Valle de Tena...!! Això em va cridar molt l'atenció (atès els lligams personals i familiars que sempre he tingut amb aquelles terres que conec molt bé i que són on van néixer la meva família Sorrosal, pare i avis), i li vaig demanar que com era possible aquesta connexió que semblava tant poc natural des del llunyà Valle de Tena i aquesta regió de Cauterets. Em va aclarir que l'itinerari es feia a través de la Vall i port de Marcadau, que donava accés directe al Pont d'Espagne, damunt de Cauterets. 

La meva sorpresa i interès va ser tal, que vaig decidir comprar el mapa d'aquesta zona de Bigorre (Carte de randonnées, Escala 1:50.000), que és el que portava el nostre guia, per poder resseguir pam a pam aquest itinerari tant interessant i sorprenent..!!

Algun dia faré una aportació monogràfica sobre el tema i resseguirem pas a pas damunt del mapa els camins  per on passaven aquests valents homes per tal d'intercanviar productes diversos... És realment espectacular per tractar-se d'itineraris d'alta muntanya, havent de superar colls o ports a més de 2.500 mts. d'alçada.

Després de tota aquesta sorpresa que per si sola ja va justificar per mi l'interès del viatge per aquestes terres, encara vam visitar per la tarda del divendres, les interessants i famoses coves Grottes du Bétharram.

* * 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per acabar la crònica, destacar encara la visita guiada que el primer dia d'estada a Lourdes per la tarda,  vam fer al centre històric de la ciutat, tot resseguint els llocs on va néixer i va viure la protagonista de tota aquesta història, la nena Bernadette Soubirous

Tot seguit vam fer el recorregut per l'interior de la zona del Santuari. visitant les tres basíliques:

 


Visitem primer l'espectacular moderna i enorme basílica subterrània dedicada al papa Pius X, inaugurada el 1958. Te forme ellipsoïdale, de 201 mts, de llargada per 81 d'amplada i per una alçada al centre de tant sols 10 mts. Cobreix una superfície de 12 000 m2, i pot acollir fins a 25.000 persones 

La basílica va ser consagrada el  , dia de l'Anunciació, pel centenari de les aparicions, pel delegat del papa Monsenyor Angelo Roncalli, futur Joan XXIII. Va ser una obra en formigó armat, concebuda per l'arquitecte Pierre Vago, realitzada per Pierre Pinsard i André Le Donné, amb la col·laboració de l'enginyer Eugène Freyssinet, célebre constructor d'obres d'art amb formigó armat de la primera meitat del segle XX. 

Després les altres dues, la inferior circular, amb uns magnífics mosaics de més de 100 anys, tot al voltant de la nau, anomenada basílica inferior o Basílica de la Immaculada Concepció

 
Consagrada l'any 1901, se l'anomena «basílica inferior» per distingir-la de les basíliques designades, respectivament, «superior» Basílica de Nostra Senyora del Rosari , aquesta...
La vista del castell dels ducs de Bigorre des del davant de la basílica superior
 
i la "subterrània» (la basílica de Sant Pius X), són les tres parts del complex del santuari de Lorda, el centre de peregrinació més important dels Alts Pirineus i de França després de les aparicions.

La construcció va ser iniciada pel Pare Dominique Peyramale, capellà de Lorda en el moment de les aparicions de la Verge Maria a Bernadette Soubirous

* *

Per acabar anem a veure la zona de la cova, la gruta de Massabielle, on hi ha la representació de la Verge de Lourdes, a la vora del riu Gave de Pau, on es concentren gran quantitat de peregrins per resar i adorar la imatge.


El "fenomen" de Lourdes es manté ben viu i amb molta intensitat, i sorprèn veure la quantitat de gent, devots, peregrins i malalts diversos, que cada dia de l'any, i a hores concretes del dia, omplen l'esplanada del Santuari amb càntics, processons, i litúrgies diverses. 

Qualsevol interpretació pot ser motiu de debat, però és una realitat palpable i ben viva de la fe i la creença de molta gent que es va mantenint i es manté al llarg del temps... i com a tal fenomen s'ha de respectar..!!

* * *

A tall d'exemple, reprodueixo aquí a l'atzar, una dels milers de plaques que hi ha a les parets de la basílica superior, una mena de Ex-vots que els fidels han anat aportant en acció de gràcies pels favors o "miracles" aconseguits...

Aquí podem llegir ben clarament que aquesta persona Caroline Esserteau, manifesta el seu "etern reconeixement" a la Verge de Lourdes, ja que va "guérie subitement" a Lourdes el 2 de juilol dels 1873...

* * *

Aquest ha estat un breu resum del que ha donat de si l'estada de cinc dies per la zona Occitana dels Alts Pirineus de França al voltant de Lorda (Lourdes) .

1 comentari:

Lectora corrent ha dit...

Fa anys, de viatge pel sud de França, vaig fer una breu parada a Lourdes. Em va decebre molt el negoci que s'havia desenvolupat al voltant d'un fet religiós i vaig pensar que, si Jesucrist hi anés algun dia, tornaria expulsar els mercaders del temple. (Això mateix vaig pensar en una visita a Jerusalem el 2001.)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin