dimarts, 1 de novembre de 2022

MARC CHAGALL, l'obra bíblico-religiosa d'un pintor d'origen jueu

 Marc Chagall (en rus: Марк Захарович Шага́л; en bielorús: Мойша Захаравіч Шагалаў Mojša Zacharavič Šahałaŭ) (Vítsiebsk, 7 de juliol de 1887Saint-Paul de Vence, 28 de març de 1985) va ser un pintor jueu-rus, nascut a Bielorússia, aleshores part de l'Imperi rus. És un dels més destacats pintors del segle xx, associat amb els moviments d'avantguarda posteriors a l'impressionisme. 

 L'any 1973 es va inaugurar a Niça el Musée National Message Biblique Marc Chagall (Museu Chagall), que aquests darrers dies d'octubre hem tingut l'oportunitat i el goig de visitar-lo.

                                                            (vista exterior del museu)


 

Chagall va inspirar-se en els costums de la vida a Bielorússia i va interpretar molts temes bíblics, reflectint la seva herència jueva. En els anys 1960 i 1970 es va involucrar en grans projectes destinats a espais públics o a importants edificis civils i religiosos. 

Noé i l'arc de sant Martí, 1961-1966
 
L'obra de Chagall està connectada amb diferents corrents de l'art modern. Va formar part de les avantguardes parisenques que van precedir la Primera Guerra Mundial. Tanmateix, la seva obra es queda sempre en els límits d'aquests moviments i tendències emergents, incloent-hi el cubisme i el fauvisme. Va estar molt connectat amb l'escola de París i els seus exponents, incloent-hi Amedeo Modigliani
 

Marc Chagall era molt comprensiu amb la fe cristiana, i especialment amb els ideals i la personalitat de Jesús, i ho expressa a través de les seves obres.

També es va prodigar en fer una sèrie de vitralls per una Associació jueva Hadassah*.

 *Una de las mayores organizaciones judías internacionales, con 330.000 miembros en los Estados Unidos. Hadassah recauda fondos para programas comunitarios y para las iniciativas que están relacionadas con la salud en Israel, incluyendo el Centro Médico Hadassah, un hospital israelí que ofrece tratamiento a pacientes de cualquier raza y religión en la ciudad santa de Jerusalén. (vegeu aquí) 

I també va fer aquest vitrall específic per Jerusalem

 
Va morir a l'edat de 97 anys a Saint-Paul de Vence (Vençà), França, el 28 de març de 1985. Està soterrat al cementeri municipal de Saint-Paul. La seva tomba es troba en el corredor situat a l'extrem oest. Ho vaig documentar a la part final del meu post anterior (vegeu aquí). 


 * * *

La figura complexa i controvertida d'aquest home, artista, jueu, i home de fe, té tants matisos que és impossible resumir-los en un post com aquest.

Per aprofondir en la seva personalitat, us recomano llegir la seva biografia a l'enllaç de la Viquipèdia (aquí)

* * 

Una curiositat per acabar: Chagall va arribar a Catalunya l'estiu del 1934 amb la família per passar unes vacances. La seva obra recull els escenaris naturals, com la majoria dels artistes presents a Tossa de Mar, però sense deixar mai la connexió amb el seu propi país, Rússia, i amb el fons de l'ésser humà. Per això, es va interessar per les referències populars, sobretot per les caixes de mariner, que li permetien retrobar la percepció pura i innocent de moltes de les seves pintures.

                                                         (foto manllevada de la web de l'ajuntament de Mataró)

* * * * * * 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin