dissabte, 25 de març del 2023

Descoberta del Renaixement Català: Monuments del Sud de Catalunya (1a. part)

                                                                        
   
  (relleu al lateral dret façana Catedral)    
  





Hem aprofitat el cap de setmana del 18 i 19 de març, per traslladar-nos cap al sud de Catalunya, Tarragona i comarques properes, per visitar i conèixer els monuments del Renaixement no gaire coneguts.

A Catalunya no n'hi ha molts pel fet que durant el segle XVI, el poder que controlava la península Ibèrica tenia la mirada posada en els guanys suculents que podia aconseguir de l'altra banda de l'Atlàntic, més que no pas en la coneguda Mediterrània.

No obstant això, queden alguns monuments que val la pena conèixer i recordar. En aquest cas ens fixarem principalment en els monuments religiosos renaixentistes de l'Escola del Camp de gran puresa en les línies, que val la pena de conèixer-los i de gaudir, perquè no deixen indiferents les persones amb una mica de sensibilitat artística.

* *

La nostra primera parada fou al municipi d'Alcover, de la comarca de l'Alt Camp. En arribar la primera cosa que ens crida l'atenció són les restes de l'Església Vella o de la Puríssima Sang, romànica del segle XII.

Tot seguit anem a veure algunes de les cases del poble que revelen una gran inspiració clàssica com aquesta façana de "Can Cosme"...
Façana atribuïda a Pere Blasi (per cert, el mateix constructor de la façana del Palau de la Generalitat el 1596, d'estil renaixentista, la primera a Catalunya)

                                                                

  

 

 

 

 

 

 

 

   Un detall de la porta principal amb la data del 1613. 

Dins el mateix poble trobem un altre dels edificis importants, l'Abadia...

(amb l'escut abacial)
I un altre detall de la façana de l'Abadia.

* * *

 Anem a continuació a visitar l'església del poble, anomenada Nova o de l'Assumpció.
La nau central d'un sol cos, imponent, característic d'aquestes esglésies del renaixement, com veurem en altres exemples, més endavant.
* * *
Deixem la vila d'Alcover, i ara ens traslladem fins al poble de la Selva del Camp, a la comarca veïna del Baix Camp.

Ens acostem a l'edifici de l'església que exteriorment té l'aspecte d'una fortalesa...
La façana queda molt amagada
La nau central del temple en la construcció del qual intervingueren Jaume Amigó, Pere Blasi, i altres a finals del segle XVI i principis del XVII.
el retaule d'estil barroc, obra de Llàtzer Tremulles
L'orgue original fou destruït al 1939, i aquest modern construït per Blancafort, fou una donació de l'artista Abel Ferrater, al 2003.
Un detall de la cúpula central
I una porta lateral renaixentista datada del 1619.
Circulant per la població anirem veient altres detalls interessants...
Restes de la muralla...
Galeria renaixentista de l'antic convent de sant Agustí.
En una pared del claustre hi ha aquest rètol commemoratiu de la benedicció del local per l'arquebisbe de Tarragona, amb motiu de l'Any Sant del 1950.
 
(En l'actualitat, les dependències d'aquest antic convent, l'Ajuntament les ha cedit com a refugi per a un grup de famílies ucraïneses exiliades)
 
* * * 
Acabades les visites d'aquest matí a les dues poblacions, ens dirigim cap a la ciutat de Tarragona per dinar, i després, tot seguit, farem la visita a l'interior de la Catedral
 
(relleu escultòric damunt la porta principal)
(més relleus de sants i apòstols als dos costats de la porta d'entrada)

la nau central
l'orgue magnífic.
la capella de Sta. Maria, o dels sastres

pòrtic de sortida al claustre
la Mare de Déu del claustre
part central del claustre
detall lateral 
La capella del Santíssim, que era un antic refectori canonical del segle XIII fou transformat per iniciativa de l'arquebisbe Antoni Agustí (1576), en un ambient on ell mateix tindria sepultura.
 
La capçalera està decorada amb escenes bíbliques que prefiguren l'Eucaristia, pintades per l'holandès Isaac Hermes Vermey cap a 1587. Les portes del sagrari les va fer Gaspar de Lira, i les escultures de marbre d'Aaró i Melquisedec són obra de Domenico Albrioni i Nicholas Larraut.
 
Al centre de la volta hi ha una cúpula hemisfèrica sobre tambor, 
com a única font de llum.
Hi ha també dos petits altars laterals.
El de l'esquerra amb un retaule de talla dedicat a sant Agustí, obra de Francesc Bonifàs Massó, del 1795.
I el de la dreta amb la imatge de sant Agustí assegut davant d'una taula escrivint mentre rep la inspiració de l'Esperit Sant.  
(Taula que fou daurada per Francesc Sanahuja de Tarragona, en 1787)
Als peus de la capella s'obrí l'entrada principal al creuer de la catedral amb una porta que té dues columnes corínties procedents d'una construcció pública romana.
 
* * *
Aquí acabem les visites d'aquest primer dia. 
 
Demà, dia 19 de març, continuarem la nostra ruta visitant les localitats de Riudoms (Baix Camp) -on va néixer en Gaudí-, Cornudella del Montsant (Priorat), i Ulldemolins (Priorat), on podrem seguir admirant el conjunt d'esglésies d'estil renaixentista, dels arquitectes Jaume Amigó, Pere Blai, etc. i també la interessant ermita de santa Magdalena (coneguda com la catedral del Montsant)
 
Però això serà en el proper capítol (2a. part), de la descoberta del Renaixement català del Sud de Catalunya.
 
- La crònica continuarà aquí, (2a. part)...
 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin