diumenge, 26 de març del 2023

Descoberta del Renaixement Català: Monuments del Sud de Catalunya (2a. part)

- La crònica comença aquí...  

El mateix diumenge 19 de març, festivitat de sant Josep, reprenem la ruta per conèixer més mostres de l'arquitectura renaixentista del nostre país.

La primera parada la fem a la localitat de Riudoms (Baix Camp). On anem directament a la plaça major per contemplar la façana de l'església parroquial de sant Jaume, construïda entre el 1606 i 1617. Podem contemplar la seva façana amb fornícules buides, fet que palesa la influència del renaixement italià. No poguérem visitar l'interior perquè estava "in restauro"...

A la mateixa plaça hi ha una escultura en bronze d'Antoni Gaudí, ja que es considera que va néixer aquí mateix, al Mas de la Calderera...

El Mas de la Calderera és una casa de camp situada al terme municipal de Riudoms, coneguda pel fet d'haver estat el possible lloc de naixement de l'arquitecte modernista Antoni Gaudí i Cornet segons alguns dels seus biògrafs i segons la tradició oral del poble de Riudoms, encara que aquest honor està disputat amb la ciutat de Reus. El 1993 fou declarat Bé Cultural d'Interès Local


  Tot seguit ens desplacem fins a la localitat de Cornudella de Montsant (Priorat), on anem a visitar l'església renaixentista de Santa Maria, amb dos campanars bessons.

Fou bastida entre el 1599 i 1627, sota la direcció de l'arquitecte Pere Blai (sí, altre cop el mateix que construí el palau de la Generalitat).

Al seu interior veurem coses interessants com aquestes pintures al sostre i els laterals del presbiteri, de Fra Juncosa, (considerat el representant més important de l'escola pictòrica d'EscalaDei).

 
I també un mural amb totes les ermites de la zona
 
i entre elles destaquem aquesta de Fra Guerau, que vam visitar nosaltres fa molts i molts anys, que tenia un accés força complicat a través d'un pont penjat molt fràgil.
 
També es destacable la bonica imatge de la Verge d'estil gòtic
I una magnífica talla de Crist policromada 
Com a fet arquitectònic interessant cal destacar el doble cor d'aquesta església, poc freqüent en altres esglésies.
 
* * *
La tercera i última etapa del dia ens porta fins a Ulldemolins (Priorat).
Però abans d'entrar al poble per visitar l'església, ens enfilem muntanya amunt per conèixer l'ermita de Sta. Magdalena.
Hi pujarem per una llarga escalinata
Ja som davant l'ermita
Es tracta d'una versió simplificada i reduïda de la parròquia de sant Jaume del mateix arquitecte, Jaume Amigó, que veurem després dins el poble.
L'Ermita de Santa Magdalena: coneguda com la catedral del Montsant. Va ser fundada l'any 1558 per fra Llorenç Julià, ermità que excavà i visqué a la cova que va de la cripta al davant de la font de la plaça. També hi són presents unes interessants pintures murals de Josep Juncosa que daten del 1662. 
 * *
Aquí tenim la façana principal de l'església renaixentista de Sant Jaume d'Ulldemolins.
De l'arquitecte Jaume Amigó, fill d'Ulldemolins i rector de Tivissa.
Va ser bastida entre el 1584 i 1590. És declarada monument històrico-artístic des del 1981.
Un detall del curiós campanar amb una base de forma octogonal i cilíndrica en la part superior coronada d'una cúpula.
I una curiosa i sorprenent decoració interior d'estil ortodox-bizantí, de factura recent, per l'artista Juan Echenique. Pel que sembla un gran aimant d'aquest estil de pintura, i ens ha deixat també la mostra de dues belles icones...
A l'interior de l'església observem també un fantàstic orgue en un lateral,
 i el bonic vitrall de l'ull de bou damunt del cor amb la imatge de l'apòstol sant Jaume, patró de l'església.
Finalment a l'exterior donem un cop d'ull a l'entorn per acabar d'apreciar tots els detalls d'aquest interessant edifici renaixentista del segle XVI.

Bonic rellotge de sol datat el 1789
L'últim detall de la façana  central, que veiem ja un xic deteriorada pel pas inexorable dels gairebé 500 anys.
 
* * *
Comentar que vam aprofitar la nostra estada a Ulldemolins per dinar i tastar l'especialitat del lloc, la famosa "Truita amb suc".
 
De la web de l'Ajuntament he tret aquesta informació:

Un any més, la celebració de la Diada Gastronòmica de la Truita amb Suc d’Ulldemolins ha estat un èxit d’organització, funcionament i coordinació. I ja en van 42 edicions! Això ha estat possible gràcies a la suma d’esforços de molts actors, especialment de la gent de les entitats locals. Amb el treball de tothom, hem tornat a demostrar que la Diada Gastronòmica de la Truita amb Suc d’Ulldemolins és una festa viva i un referent del territori, i les persones que en formen part són indispensables en la celebració.

"Cada terra fa sa guerra"... i nosaltres hem estat contents de poder tastar aquesta especialitat que us recomano si viatgeu per la zona.

* * *

Aquesta ha estat una bona culminació dels dos dies de viatjar per aquestes terres del Baix Camp i el Priorat, a la recerca d'aquests interessants monuments del renaixement català. Gràcies, també una vegada més, a la proposta i bona organització dels amics de POL viatges.

Hem descobert monuments i paisatges que ens han omplert de goig la vista i els sentits.

- Fi de la crònica.                        * * *

 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin