- La crònica comença aquí...
El mateix diumenge 19 de març, festivitat de sant Josep, reprenem la ruta per conèixer més mostres de l'arquitectura renaixentista del nostre país.
La primera parada la fem a la localitat de Riudoms (Baix Camp). On anem directament a la plaça major per contemplar la façana de l'església parroquial de sant Jaume, construïda entre el 1606 i 1617. Podem contemplar la seva façana amb fornícules buides, fet que palesa la influència del renaixement italià. No poguérem visitar l'interior perquè estava "in restauro"...
A la mateixa plaça hi ha una escultura en bronze d'Antoni Gaudí, ja que es considera que va néixer aquí mateix, al Mas de la Calderera...
El Mas de la Calderera és una casa de camp situada al terme municipal de Riudoms, coneguda pel fet d'haver estat el possible lloc de naixement de l'arquitecte modernista Antoni Gaudí i Cornet segons alguns dels seus biògrafs i segons la tradició oral del poble de Riudoms, encara que aquest honor està disputat amb la ciutat de Reus. El 1993 fou declarat Bé Cultural d'Interès Local.
Tot seguit ens desplacem fins a la localitat de Cornudella de Montsant (Priorat), on anem a visitar l'església renaixentista de Santa Maria, amb dos campanars bessons.
Fou bastida entre el 1599 i 1627, sota la direcció de l'arquitecte Pere Blai (sí, altre cop el mateix que construí el palau de la Generalitat).
Al seu interior veurem coses interessants com aquestes pintures al sostre i els laterals del presbiteri, de Fra Juncosa, (considerat el representant més important de l'escola pictòrica d'EscalaDei).
Ja som davant l'ermita
Es tracta d'una versió simplificada i reduïda de la parròquia de sant Jaume del mateix arquitecte, Jaume Amigó, que veurem després dins el poble.
I una curiosa i sorprenent decoració interior d'estil ortodox-bizantí, de factura recent, per l'artista Juan Echenique. Pel que sembla un gran aimant d'aquest estil de pintura, i ens ha deixat també la mostra de dues belles icones...
Finalment a l'exterior donem un cop d'ull a l'entorn per acabar d'apreciar tots els detalls d'aquest interessant edifici renaixentista del segle XVI.
Un any més, la celebració de la Diada Gastronòmica de la Truita amb Suc d’Ulldemolins ha estat un èxit d’organització, funcionament i coordinació. I ja en van 42 edicions! Això ha estat possible gràcies a la suma d’esforços de molts actors, especialment de la gent de les entitats locals. Amb el treball de tothom, hem tornat a demostrar que la Diada Gastronòmica de la Truita amb Suc d’Ulldemolins és una festa viva i un referent del territori, i les persones que en formen part són indispensables en la celebració.
"Cada terra fa sa guerra"... i nosaltres hem estat contents de poder tastar aquesta especialitat que us recomano si viatgeu per la zona.
* * *
Aquesta ha estat una bona culminació dels dos dies de viatjar per aquestes terres del Baix Camp i el Priorat, a la recerca d'aquests interessants monuments del renaixement català. Gràcies, també una vegada més, a la proposta i bona organització dels amics de POL viatges.
Hem descobert monuments i paisatges que ens han omplert de goig la vista i els sentits.
- Fi de la crònica. * * *
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada