diumenge, 10 de desembre del 2023

Temps de Nadal, temps de Concerts i de Pessebres

 Avui dia 10 de desembre entrem ja de ple en el temps nadalenc, on comencen a arribar les ofertes de concerts, així com també la urgència per plantar el pessebre al millor lloc de cada casa...

Així, doncs, el primer que vull fer és recomanar-vos el concert de Nadal de la Coral Espígol

Dimarts 19, a les 19,30h. Església de Sant Gaietà, c/Consell de Cent, 293

* * *

També, a l'hora de plantar els nostres pessebres tradicionals vull recomanar-vos la lectura d'un llibre molt interessant, escrit per Fra Valentí Serra de Manresa (caputxí), un autèntic expert en la matèria.


El primer pessebre del 1223 tenia figures?
Què caracteritza el pessebre català?
Quin és el moviment de les figures marcat pel calendari del pessebre?
Què representen la bugadera, el pescador, la dona que fila o el gall?
Grans escultors com Ramon Amadeu, Venanci Vallmitjana o Josep Llimona modelaren figures de pessebre?

A ENTREM DINS DEL PESSEBRE trobarem respostes a totes aquestes preguntes i a molts altres aspectes curiosos sobre la tradició pessebrística. L’autor, l’arxiver dels caputxins i reconegut estudiós de la cultura popular fra Valentí Serra de Manresa, ens ofereix una descripció de les principals característiques dels pessebres populars bastits segons la tradició catalana, alhora que fa una aproximació al simbolisme de les figures i dona indicacions sobre la construcció del betlem casolà i el seu calendari.

A més, el llibre també aporta una síntesi històrica sobre l’origen del pessebre, que es remunta a l’experiència viscuda per sant Francesc d’Assís el Nadal de 1223 a la població italiana de Greccio, ara fa vuit segles, una efemèride que vol commemorar aquest volum 11 de la Col·lecció l’Ermità, editat per Edicions Morera.

ENTREM DINS DEL PESSEBRE compta amb unes belles i expressives il·lustracions inèdites com, per exemple, les del framenor caputxí fra Dídac d’Àguilas († 1972), a més d’oferir originals anotacions sobre àpats nadalencs tinguts entorn del pessebre familiar.


 Espero i desitjo que gaudiu amb les dues propostes que us presento, i aprofito també per desitjar a tots els amics i lectors del meu Blog. 
Unes Bones i Santes Festes de Nadal 2023..!!
* * *

 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin