dimarts, 1 d’abril del 2025

Cap de setmana a l'Empordà, a la recerca del seu patrimoni, i experimentant la violència de la tramuntana...

El motiu de la nostra sortida al Baix i l'Alt Empordà, era conèixer les antigues esglésies de Peratallada, de Sant Julià de Boada, i de Sant Esteve de Canapost, que vam fer el dissabte 29. 

I l'endemà, diumenge 30, l'objectiu era enfilar-nos fins al Fort de Bellaguarda (El Pertús), i arribar al Coll de Panissars per descobrir els anomenats "Trofeus de Pompeu" de l'any 71 (aC)... però la forta, fortíssima tramuntana que vam trobar, de nivell 9/10 (vent de 100/120 kms/hora), ens ho va impedir. 

Tot això ho anirem veient amb calma tot al llarg d'aquesta crònica..!! 

* * *

 Comencem: l'autocar ens deixà, cap a mig matí del dissabte 29, al Municipi de Palau-sator*.           Allà ens esperava en Nik Duserm, guia oficial de l'Empordà que ens acompanyarà durant el nostre recorregut d'aquest dia. 

Nota: (*) el municipi agrupa els nuclis de Fontclara, Sant Julià i Sant Feliu de Boada, el veïnat de Pantaleu i la vila de Palau-sator, cap del municipi. Tots ells són nuclis rurals que conserven l'arquitectura l'estructura urbana dels pobles medievals més característics del Baix Empordà.

De bon començament ens dirigim a visitar la petita església de Sant Julià de Boada del segle IX, que és una església mossàrab catalana, i un dels monuments preromànics més importants i millor conservats de la comarca del Baix  Empordà

 
És d'una sola nau, i cal destacar els dos arcs de ferradura perfectament tallats i de tipologies diferents, que es troben en un espai tan reduït, un a l'entrada i l'altre al centre de l'església.... 

L'arc del centre de la nau té estructura i característiques clarament mossàrabs.
 
També es conserven uns fragments de pintura del s.XII situats al bell mig de l'absis carrat...
L'església està construïda amb materials pobres. 
La seva planta és irregular, així com l'espessor dels murs. 
La nau està coberta per volta de mig canó. 
Pot veure's encara el senyal de les cintres de les canyes que s'hi van usar... 
En l'absis s'obre una finestra axial en ull de pany 
que recorda les que es veuen dins les esglésies mossàrabs de Galícia.

* * *

Acabada la visita ens traslladem fins al municipi de Peratallada, població medieval fortificada, assentada damunt la roca de gres i protegida pel fossar excavat a la roca (que li donà el seu nom -pedra-tallada).

 Farem un recorregut per l'interior de la població, plaça dels esquiladors, torre de les hores, torre de l'homenatge, plaça del Castell, Palau de Cruïlles, carrer Major, plaça de les voltes, fins arribar a visitar l'església romànica de Sant Esteve 
 (plaça dels esquiladors)
 (un detall original en una façana)

(la torre de les hores)
sortim del recinte emmurallat

Tot just a la sortida del recinte veiem l'altre costat del fossat tallat a la pedra
I ara, finalment, ens dirigim cap a l'església de Sant Esteve 
És una església romànica de dues naus amb sengles absis semicirculars, de dimensions un pel més gran la del migdia. Al costat sud hi ha capelles laterals i la sagristia, bastides tardanament. Al frontis (façana) al sector meridional, hi ha la portalada de gran dovellatge (arcs) amb motllures, un rosetó i tres mènsules. Els absis conserven llurs finestres romàniques. Tot l'edifici és construït amb grans carreus ben escairats. 
 
Entrem a l'interior...

(l'absis i presbiteri amb un Crist romànic)
Aquesta imatge ens recorda molt la que coneixem de l'església de Viella (a la Val d'Aran)
(el gran arc que comunica amb la nau esquerra)

I aquí sota la nau lateral amb el crucifix, els sants, i l'ossera del senyor de Peratallada.

 
La ossera de Gilabert de Cruïlles, senyor de Peratallada, mort l'11 de juliol del 1348, es troba en aquesta nau, sota la protecció dels sants Cosme i Damià. 

A la cara frontal de la caixa, i emmarcats per una sanefa amb motius vegetals hi ha la llegenda funerària on hi diu: 

 "HIC IACET NOBILIS VIR: DN9 GILABERT DE CRU:DILIIS DN9 DE PETRACIS:SA QI OBIIT XI DIE IULII: ANO DNI M CCC XL VIII :CVI9 AIA REQIESCAT IN:PACE AMEN" 

Als costats sengles escuts en relleu inscrits en cercles lobulats. El de la dreta, el dels Cruïlles, representat per un camp amb petites creus. Mentre que en el de l'esquerra hi ha un lleó rampant adoptat en l'escut de Forallac

El senyor de Peratallada al qual pertany l'ossera fou Gilabert V de Cruïlles i Dionís, fill de Bernat Peratallada i, per tant, net de Gilabert IV de Cruïlles i de Bestracà qui, en casar-se vers el 1249 amb la pubilla Guillema Peratallada, uní aquests dos casals i formà l'extens domini feudal baix empordanès dels Cruïlles-Peratallada

 ** Gilabert V fou governador de València en 1329. Es casà amb una filla natural del rei de Mallorca. Morí, com consta en la sepultura el 1348 i el succeí el seu fill Gilabert VI de Cruïlles i de Mallorca, almirall, guerrer i personalitat notable durant els regnats d'Alfons III, Pere III i Joan I.

Acabem la visita al temple amb la imatge de Sant Esteve, el patró de Peratallada. 

* * *

En sortir de la població encara podem veure la façana del Palau de Cruïlles.

* * *

Tot just estem al migdia del dissabte 29, i arriba l'hora de dinar.

A la tarda està previst conèixer una altra església, la de Sant Esteve de Canapost, situada al centre del nucli de Canapost (Baix Empordà), que té l'originalitat de tenir dues naus amb estils diferents, i també alguns frescos del s.XII, i uns interessants sepulcres d'època medieval...

* *

Però, tot això, com faig habitualment, i per no allargar-ho massa, ho veurem en un proper capítol.


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin