dimarts, 5 d’agost del 2008

NAPOLI, Museo Archeologico Nazionale... (06)

(La sèrie comença aquí...)
Museo Archeologico Nazionale
di Napoli


Aquest és un dels museus arqueològics més importants del món, gràcies a les seves impressionants col·leccions, la majoria procedents del sud d'Itàlia, i conté un sens fi de mosaics, pintures murals i objectes preciosos procedents de les excavacions de Pompeia i Ercolano, i d'altres jaciments.

Conté també, a més, la Col·lecció Farnese, amb escultures clàssiques de 300 anys d'antiguitat, la majoria d'elles acumulades a Roma per Alexandre Farnesio durant el seu pontificat com a papa Pau III (1534-1549). Algunes són obres romanes originals, la majoria trobades a les Termes de Caracalla de Roma. I altres peces són còpies romanes d'originals grecs. Entre les grans escultures es troben la gigantesca de l'Ercole Farnese (l'Hercules), la del Toro Farnese, o el Doriforo, o portador de llança, una rèplica d'una escultura del 440 a.C. del mestre grec Policlet.





















Al museu hi ha unes 15 sales dedicades sobretot als mosaics, molts d’ells procedents de Pompeia i d’Ercolano. Són unes autèntiques meravelles. Tots ells construïts amb unes peces (tessel·les) petitíssimes. Molts panels de mosaic mostren escenes quotidianes encantadores, com podreu apreciar aquí sota. Altres són peces espectaculars com és el cas d’un dels mosaics més importants del museu, que representa a Alexandre el Magne, quan va derrotar la flota persa de Dario III en la batalla de Isos el 333 a.C.

* * *
Vegeu ara una sèrie d’aquests meravellosos mosaics, escultures i algun objecte preciós, i pintures murals...
Mosaics diversos...










































Escultures i objectes...













































Pintures murals...
















* * *
El Gabinetto Segreto
Aquesta secció del Museu conté una col·lecció d’art eròtic de Pompeia i Ercolano, que durant molts anys s’ha mantingut tancada amb clau. Als romans no els ofenien les imatges explícites, tot al contrari, es recreaven amb l’art eròtic i no feien judicis morals sobre les conductes sexuals.
Les sales de vapor dels banys públics exhibien murals i mosaics de caràcter sexual, i sovint Mart o Júpiter i altres déus estaven representats participant en orgies. Per tot arreu hi havia imatges de fal·lus –amb ales, gorres, campanetes, etc.- considerats com a talismans contra el mal d’ull o símbols de la fertilitat, virilitat o bona sort.
Fins i tot un forn de pa podia ostentar o mostrar un fal·lus amb el propòsit de suggerir una abundància de pa fresc a l’interior.
El Gabinetto, amb tot, no és visita recomanable per aquella gent que pugui escandalitzar-se fàcilment, de fet ja està prohibit als menors d’edat, ja que algunes imatges poden ser escandaloses, com per exemple l’estatueta del déu Pan, agafat in fraganti amb una cabra, la qual cosa era sens dubte un tabú fins i tot a l’època romana.
Vegeu uns exemples...






















* * *
Una mica marejats després de contemplar tantes obres d'art, marxem cap a l'hotel.
Demà anirem a la costa, a Sorrento...
(La història continua aquí... 07)


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin