dissabte, 4 d’octubre de 2008

El Museu de Lleida...

Avui hem visitat el Museu de Lleida, diocesà i comarcal, una visita altament recomanable...

El Museu de Lleida és una institució al servei del territori i dels seus habitants, reuneix i mostra els béns museístics de la ciutat de Lleida i de les seves àrees d'influència, amb col·leccions centenàries aportades per l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el Museu Diocesà de Lleida, el Capítol de la Catedral de Lleida, i enriquides amb cessions d'altres institucions públiques museístiques.

La nova seu del Museu de Lleida, obra de l'arquitecte Joan Rodon, està construïda als terrenys de l'antiga Llar de Sant Josep, edifici de beneficència que aprofitava les instal·lacions d'un antic convent carmelita. El nou edifici del Museo embolcalla l'antiga església del convent, d'inicis del segle XVII, reformada i ampliada al llarg del temps, que s'integra i, alhora, participa del discurs museogràfic.

L'exposició permanent mostra un miler d'objectes de gran riquesa històrica i artística, i convida el visitant a un viatge per la història i el patrimoni d'un ampli territori que té en la ciutat de Lleida la seva capital natural.

Destaca pel seu especial interès, l'audiovisual dedicat a explicar la història dels ilergets Indibil i Mandoni, herois ilerdencs que com aliats de Cartago van lluitar contra els romans en les guerres púniques.


El Museu ofereix al visitant un itinerari de descoberta de les nostres arrels prehistòriques -des de l'home primitiu, neardental- fins a l'actual segle XXI, amb la voluntat de preservar la memòria, per a l'estudi i el gaudi del públic d'ara i de les futures generacions. El Museu esdevé, a més, un espai participatiu i de diàleg que, mitjançant una museografia interactiva i didàctica permet reviure el passat, gaudir del present i projectar-se cap al futur.

També és especialment remarcable, a més de la part prehistòrica, tota la secció d'art religiós, amb obres impressionants del romànic més pur, del gòtic i del renaixement. Amb una gran rellevància de tots els tresors que van ser trets de la mateixa Seu Vella de Lleida a l'època de Felip Vè. i escampats per pobles dels voltants, i en especial els tresors procedents del monestir de Villanueva de Sigena a la comarca dels Monegros.


No em queda més que recomanar-vos vivament una visita amb calma a aquesta magnífica instal·lació inaugurada a finals de l'any 2007. No en sortireu decebuts...!!

* * *


Cap comentari:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin