dilluns, 17 d’agost del 2009

Częstochowa - Polònia - 03

  • La crònica del viatge comença aquí...


Avui abandonem l'hotel de Varsòvia amb destinació final a Cracovia (Kraków), l'antiga capital del país, però durant el viatge visitarem dos punts històrics i emblemàtics de Polònia.

En primer lloc el famós santuari de la verge de Czestochova
i a la tarda hem de visitar els camps d'Auschwitz i Birkenau, de trista memòria.

Ens costa sortir de la perifèria de la ciutat més de tres quarts d'hora. El trànsit és molt intens, és hora punta, i les carreteres i infraestructures del país encara són molt precàries. Per fer no massa kilòmetres s'han d'invertir moltes hores. Les carreteres encara són la majoria de doble sentit, amb molts cotxes i camions, amb un asfalt molt defectuós, etc. etc. Els desplaçaments es fan molt lents i carregosos.

Finalment a mig matí arribem al primer destí del dia: Czestochova.


És el Santuari que, amb una semblança simbòlica amb el de Montserrat a Catalunya, aplega la devoció del poble i també aglutina el sentiment nacional del país.


A prop de 5 milions de peregrins arriben aquí cada any, i uns 200.000 aprox. arriben a peu de diferents indrets del país, fent caminades de 10 dies o més i havent recorregut fins a 300 kilòmetres.




La visita al santuari, i en especial a la petita Capella on es venera la imatge miraculosa de la Verge, et summergeix en un ambient únic de pietat i de fervor religiós que impressiona profundament.









Al final de l'ofici, amb la capella plena de gom a gom, sonen unes trompetes que indiquen el tancament de la imatge, una mena de persiana baixa davant la imatge i l'amaga de la vista dels fidels, tancada fins a mitja tarda quan la tornen a obrir a la veneració del públic.


Polònia és encara un país eminentment catòlic i molt practicant. I en un lloc com aquest encara es manifesta de manera molt més palpable. És molt respectable i realment fa impressió veure aquelles multituds pregant i cantant a la seva patrona...

Uns peregrins catalans, fa un temps hi van venir i van deixar una imatge de la Moreneta que vam poder veure a l'interior de la sagristia de la Basílica.


La Basílica contigua, que estava en obres de restauració, és un gran edifici de tres naus construït entre els s.XV i XVII, amb un altar major barroc i molt recargada de decoració.


* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin