dijous, 11 de novembre del 2010

RIMINI - a l'Emília-Romanya (02)

  •  La història comença aquí...  

Avui, segon dia de la nostra estada a la regió de l'Emília-Romanya, sortim de Bolonya amb destinació a Rimini, on farem una visita guiada i comentada al barri antic i al curiós Temple Malatestiano (1447-1450), realitzat per l'arquitecte renaixentista Leon Battista, per ordre de la família Malatesta,

Actualment és la catedral de Rimini i oficialment porta el títol de Sant Francesc, però agafa el nom de Segismundo Pandolfo Malatesta, qui va encarregar la construcció d'aquest edifici. No era un home religiós, i el seu Temple Malatestiano fou essencialment un monument dedicat a qui fora la seva amant i tercera esposa, Isotta degli Atti.


I a ella li dedicà diversas inscripcions en medallons, tant a la façana com a l'interior, barrejant les seves inicials amb les de l'amant.


Aquest edifici és considerat una obra mestra de l'arquitectura del renaixement, essent la primera església que usa un arc triomfal romà com a part de la seva estructura.

A l'interior del temple podem observar dues obres d'art importants, un fresc que encara es conserva de Piero della Francesca, en el lateral dret, representant a Segismundo Pandolfo Malatesta resant davant de l'imatge de San Segismundo, un avantpassat seu, i un magnífic crucifix, obra de Giotto
 
 
També té importància artística la capella on hi les tombes de la família Malatesta...

La ciutat de Rimini va veure néixer el famós director de cinema Federico Fellini, que la va deixar reflexada en una de les seves millors pel·lícules "Amarcord"

Durant molt de temps la ciutat fou un dels ports més importants de la regió ja que es trobava en l'extrem oriental de la via Emília, des d'on s'accedia a la ciutat creuant el Ponte di Tiberio

 
 
  Aquest pont es va començar a construir en època d'August i es va acabar l'any 21 d.C. en temps de l'emperador que li va donar el nom.

Baixant en direcció sud pel corso di Augusto, s'arriba a la piazza Tre Martiri, construïda en el lloc que antigament havia ocupat el foro romà. 

Allí podem contemplar el templet barroc de Sant'Antonio,
 i la torre dell'Orologio del segle divuit.
No obstant, durant l'Edat mitjana el centre de la ciutat fou la  piazza Cavour, en la que es troben alguns dels edificis civils més importants de la ciutat: el Palazzo Comunale, el Palazzo dell'Arengo i el Palazzo del Podestà. 

Al centre de la plaça hi ha una estàtua de Pau Vè.

A l'extrem sud del corso di Augusto, en el creuament de tres importants vies de comunicació..., l'any 27 a.C. es va construir l'arco di Augusto que encara es conserva en força bon estat.

 
És l'arc romà més antic conservat fins als nostres dies. Senyalava el final de la via Flaminia que unia la ciutat amb la capital de l'imperi, Roma, i era la porta d'entrada a la ciutat, continuant en el que avui és el corso di Augusto, el "decumano massimo", que portava a connectar amb una altra via important, la via Emilia.

* *
Acabada la visita de la ciutat ens encaminem cap al restaurant per dinar, però abans haurem de travessar una mena de frontera virtual, ja que a pocs kilòmetres d'aquí entrarem a la Repubblica de San Marino, que és on dinarem i visitarem a la tarda. 

Fem doncs una paradeta per païr el dinar i seguirem parlant d'aquesta singular república

* * *
  • la crònica continua aquí (03)...


2 comentaris:

Clidice ha dit...

Realment tot un plaer "viatjar" amb vosaltres. Uns apunts excel·lents, gràcies :)

Pakiba ha dit...

llegin els teus comentaris et trobes al lloc. Tot un plaer.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin