dimarts, 23 de novembre de 2010

La ciutat de MODENA, a l'Emília-Romanya (05)


Com comentava en el post anterior, un cop arribats a Modena
vam anar a dinar a la Trattoria anomenada del Giardinetto,
on vam menjar de forma certament original.

Un risotto amb parmesà i vinagre de Mòdena, de primer, que estava deliciós, i després el plat més original, unes verdures fresques i crues, api, ceba, tomàquet, pastanaga, pebrot, etc. tot amanit només amb oli d'oliva i unes salsetes variades, i acompanyat amb un pa especial que fou una delícia, i a més una gran safata de bons embotits.

La decoració del local, d'allò més simpàtica
i el servei també, per tant, un lloc molt
recomanable si mai aneu a Mòdena.

Però de fet, l'interès principal no era la trattoria en si, encara que per la seva originalitat s'ho mereixia, sinó que allò que anàvem a veure era la seva espectacular Catedral romànica amb la Torre Cívica ó (Ghirlandina) i la Piazza Grande, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

La nostra gran sorpresa, però, i també decepció, fou trobar la catedral totalment embolicada (in restauro), com si d'un pastís es tractés. Aquest és un dels factors amb el que sovint t'hi pots trobar viatjant, i que mai acabes d'endevinar, tenint en compte a més, que sovint les restauracions poden durar anys...

 Així doncs, que per l'aspecte exterior ens vam haver de conformar a mirar les fotos exposades o bé buscant a través d'internet.
L'any 1099 van començar les obres del Duomo di San Gemignano, segons el projecte de l'arquitecte Lanfranco. Aquesta és una de les obres mestres del romànic italià. La façana està dividida en tres parts que es corresponen amb l'estructura interna de la catedral, i al centre hi ha una rossasa gòtica, realitzada, com també les portes laterals, per Anselmo da Campione i el seu taller.
 La torre Ghirlandina amb 87 metres d'altura, es va acabar el 1319, un segle i mig més tard, després de l'inici de les obres.
Afortunadament, el Portale Maggiore, no era embolicat per les obres i vam poder contemplar-lo en tota la seva grandesa. 


Està suportat per dos lleons, i és obra de Wiligelmo, llombard,
així com també els magnífics relleus que representen diversos episodis del Genesis.


 
 
A l'interior, que contemplem a continuació, són interesants el púlpit del segle XIV, realitzat per Arrigo da Campione,

 
 i també la Cripta..., puntejada de nombroses columnes i bonics capitells,

 
 
on hi ha situada la tomba que conté el cos de San Gemignano,
i també és destacable un bell grup escultòric de terracota policromada del segle XV, obra de Mazzoni, molt interessant, anomenat la Sagrada Família
En sortir de l'interior, encara tenim temps d'admirar alguns bells detalls escultòrics d'aquesta magnífica catedral...

 
I seguidament, abans de marxar, fem un cop d'ull a la Piazza Grande on s'ubica el Palazzo Comunale i també diversos edificis medievals units i dotats d'una nova façana en el segle XVII.


A continuació ens traslladerm fins a visitar la Piazza Roma on s'aixeca l'enorme Palazzo Ducale (1634), que actualment funciona com la seu d'una academia militar.

 

Fou construit per ordre de Francesco I d'Este, i fou durant dos-cents anys la residència de la cort Estense, que es va veure obligada a abandonar Ferrara quan aquesta va caure en poder de l'església.

* *
Ja veieu en el rellotge del Palazzo que eren les cinc de la tarda i en aquesta època de l'any comença a fosquejar aviat, per tant, després d'un breu passeig pel centre de la ciutat, tornem a l'autocar que ens retornarà a Bolonya, el nostre quarter general d'aquests dies, mentre contemplem una bonica posta de sol.


Demà, visitarem una altre centre històric important, Ferrara, també declarat Patrimoni de la Humanitat per l'Unesco, i és que a Itàlia no acabes mai de veure meravelles...

* * *

  • La crònica continua aquí (06)...


1 comentari:

Pakiba ha dit...

Com sempre preçios reportatge, i el risoto esta dien "comeme".

Una abraçada.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin