divendres, 3 de desembre del 2010

DOZZA, poblet medieval a l'Emília-Romanya (07)

Després de la visita a Ferrara i del dinar, aquella mateixa tarda ens traslladem al cor de la regió de l'Emilia-Romagna per visitar un pintoresc i artístic poblet medieval DOZZA, on visitarem el museu de la imponent Fortalesa La Rocca di Dozza, i la seva important Enoteca. I on també farem una passejada pel poble per admirar les seves cases decorades...

La Fortalesa de la Rocca és un edifici impressionant pel seu aspecte robust amb enormes torres rodones,
fou construït cap a mitjans del s.XIII, i ha sofert diverses intervencions arquitectòniques. La seva història està lligada a la família Riario-Sforza, encara que al llarg de la història va anar passant d'una família a l'altra fins a la darrera que la va habitar com a residència, la família Malvezzi-Campeggi, que la va ocupar fins el 1960, i li donà l'aspecte actual gràcies a les reformes que va introduir Caterina Sforza. Després de la mort de Giacomo Malvezzi, que hi va viure fins el 1955, els hereus van decidir vendre la Rocca al Comune di Dozza que la va obrir al públic. 

Des de dalt de les seves torres hi ha unes boniques vistes de la campinya circundant en aquesta hora tardana i tardoral d'aquest dia de mitjans d'octubre.

 
 
Després de recórrer algunes de les dependències de l'antiga fortalesa,

vam anar a conèixer l'Enoteca Regionale de l'Emilia-Romagna, magníficament instalada en el soterrani de la fortalesa, on ens van oferir un tast de vins de la regió. (en l'enllaç teniu tota la informació sobre l'Enoteca)
 
 
Pels que sigueu "gourmets" del vi i estigueu interessats a saber quin tastet vam fer, us diré que van ser tres vins diferents: un vi blanc "Albano" suau i fresc, un lambrusco dels millors que mai he tastat "Lambrusco di Sobara", i finalment el vi típic i més popular de la regió un sangiovese "Sorgara di Romagna".
Tots tres ben recomanables...
El primer diumenge de maig es manté la tradició de celebrar la Festa del vi.
* *
Encara ens faltava viure una experiència interessant. Recórrer els carrerons del poble tot admirant les pintures en les façanes de les seves cases.

 
  En aquesta població des dels anys seixanta se celebra cada dos anys la Biennale del Muro Dipinto, que consisteix a que els artistes pinten a cel obert els murs de les cases del poble, la qual cosa fa que el Borgo medieval quedi així transformat en un museu a l'aire lliure com podreu apreciar en aquests exemples que us poso.

 
 
 
 
Malgrat que l'hora ja era una mica tardana i fosquejava, gràcies a les càmeres digitals d'avui en dia, encara podem captar i apreciar la singularitat d'algunes d'aquestes decoracions certament originals.

 
En aquest portal del Borgo, el rellotge marca les 19 h. i ja és pràcticament de nit, mentre algú altre a part de nosaltres, també estava espectant mirant les pintures...

i realment no hi havia per menys davant tanta varietat i bellesa...

i mentre la lluna feia el ple, vam començar a marxar d'aquest indret tan peculiar amb la darrera visió nocturna de la fortalesa de La Rocca

 
I ara comprenem molt bé el perquè a Dozza li diuen: Città d'Arte


i amb aquesta bella visió del Borgo medieval de Dozza i el  lema que l'acompanya, donem per finalitzada aquesta interesant descoberta enmig de la campinya italiana.



* * *
Demà farem una nova descoberta amb la visita a la ciutat de Parma.

  • La crònica continua aquí (08)...


1 comentari:

Pakiba ha dit...

Todo un lujo poder pasearse por tu blog. Bonitas fotos.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin